KOPAMO LI GA KOPAMO Koliko smo zapravo daleko od središta Zemlje?

Ako bismo se zaista otisnuli na putovanje do središta Zemlje, trebalo bi nam znatno duže nego što mislite. Evo dubina do kojih je čovječanstvo uspjelo stići.

Na dubinu od oko dva do tri metra spuštaju se kovčezi s pokojnicima (jer je to dubina s koje na površinu ne dopire zadah raspadajućeg tijela), dok dubina većine olimpijskih bazena iznosi tri metra.

Pariške katakombe nalaze se 20 metara ispod površine, drevni grad Derinkuyu u Turskoj smješten je na 85 metara dubine, a atomski bunker Greenbrier u Zapadnoj Virginiji (kamo će se u slučaju potrebe smjestiti američki Kongres) nalazi se na 220 metara dubine.

Bunar u Woodingdeanu u Velikoj Britaniji navodi za kao najdublja rupu u zemlji koju je čovjek iskopao vlastitim rukama, bez upotrebe strojeva. Njegovo dno nalazi se na 390 metara dubine.

Godine 2010. 33 čileanska rudara ostala su zarobljena dva mjeseca na dubini od 700 metara. Spasioci su do njih probušili rupu, kroz koju su spašeni.

Ukoliko bi njegov vrh dodirivao Zemljinu površinu, temelji nebodera Burj Khalife nalazili bi se na dubini od 830 metara.

Najdublja špiljska točka do koje je čovjek ikada dospio nalazi se u špilji Krubera u Gruziji, 2.197 metara ispod površine Zemlje.

Najdublji podzemni željeznički tunel – Gotthardski bazni tunel, nalazi se u Švicarskoj, a spušta se do dubine od 2.300 metara.

Najdublji rudnik zlata na svijetu je Mponeng. Smješten je 3.962 ispod površine i nalazi se u Africi.

Iako je široka samo 23 centimetra, Koljska ultraduboka bušotina spušta se do točke od 12.262 metara. Upravo na toj dubini je 1989. godine okončano bušenje, iako je prvobitno planirano da se stigne do 15.000 metara dubine. Temperatura u tom dijelu Zemlje iznosi 180 stupnjeva Celzijevih, što je pretoplo za bušilice, koje nisu mogle nastaviti. Ipak, bušotina je i dalje dublja od najdublje izmerjene točke u oceanu, koja se nalazi u Marijanskoj brazdi, na 10.994 metara ispod površine mora.

Tvrtka Exxon završila je kopanje naftnog bunara Z-44 Chajyo 2012. godine, a njegova se najniža točka nalazi na fascinantnih 12.376 metara dubine. To je oko 15 puta više od visine Burj Khalife.

Ipak, bilo bi potrebno kopati još 18.290 metara samo da se stigne do dna Zemljine kore…

…i još oko 6,4 milijuna metara da se stigne do središta Zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.