5 WHISKEY SAVJETA Kako uživati u viskiju kao pravi gospodin

Youtuber i gentleman Aaron Marino koji od 2006. uređuje kanala za džentlmen alpham pripremio je jedan prilično zabavan video u kojem nam objašnjava kako uživati u viskiju kao pravi muškaraca, odnosno gospodin.

U načelu širokoj javnosti dvije su najpoznatije vrste viskija – single malt viski, koji ima nešto izraženije note i koji je na prvi okus znatno agresivniji za nepce, te blended viski koji je mješavina, blend više vrsta viskija, pa i do nekoliko desetaka, stotina, a kako bi se dobio najfiniji okus. Uživanje u oba dvije vrste viskija, kako navodi Aaron, a potpisujemo i mi, može se svesti na ovih pet savjeta:

  1. Pametno odaberite svoj viski. Viskija ima jako puno vrsta, od burbona do scotcha, od blended do single malt viskija. Stoga odaberite pametno, odaberite onaj u kojem najviše uživate.
  2. Naučite naručiti viski. Neat viski je čisti viski bez dodatka vode i leda. Najjači je i obično u njemu uživaju samo najveći fanovi. On the rocks je s dodatkom leda. Naime, naziv je on the rocks je proizašao iz davnih vremena kada su stari Škoti hladili svoj viski stavljajući u njega ledeno hladne komade stijene, odnosno kamenje. I treći način je dodavanje malo hladne izvorske vode u kojem je cilj viski sa svojih 40% razrijediti na 35% alkohola kako bi što bolje uživali u njegovim okusima.
  3. Imajte na umu starost viskija. Svaki viski mora dozrijeti, stariti. Starenje traje od dvije godine pa na više. Što je viski stariji to je bogatiji okusima i bolji. Što je stariji to je kvalitetniji, ali pri tome i skuplji, stoga ovdje vrijedi ono pravilo – koliko para toliko glazbe.
  4. Viski nije samo za posebne prilike. Dakle uživajte u njemu kad kod vam se stvori prilika, ali naravno uživajte u njemu odgovorno, a što nas dovodi i do petog savjeta
  5. Uvijek pijte umjereno i odgovorno. Dakle, pamet u glavu i uživajte više u jednoj čašici.