Koja je to tajna veza između polo sporta i polo majice?

polo igrači
Foto: 123RF

Kad se spomene “polo”, većina se prvo sjeti kultne majice. U jednu ruku ta asocijacija i nije toliko kriva jer je uistinu teško odvojiti polo majicu i najpoznatiji kraljevski sport polo. No, ipak polo kao sport je znatno stariji od polo majice, i to mnogo stoljeća stariji. A polo majica je prvo kreirana za tenis. Zbunili ste se? Bez brige, sve ćemo vam objasniti.

Polo se smatra “sportom kraljeva” u kojem tradicionalno uživa britanska kraljevska obitelj i razna druga elitna svita koja se okuplja na prostranom igralištu u skupim opravicama i raskošnim šeširima. Možda danas u ovom sportu uživa tek odabrana skupina, ali upravo se polo ubraja u najstarije ekipne sportove na svijetu. Ali, krenimo od samog početka. 

polo sport

Polo se prvi put zaigrao u šestom stoljeću prije Krista na području Perzije, točnije Irana, gdje je zbog omiljenosti ubrzo postao nacionalni sport. U početku ga je igrala kraljevska garda te elitne trupe, no uskoro se polo proširio i izvan granica Perzije. U to doba su ga igrali i žene i muškarci, a vjeruje se kako se znao igrati i u mješovitim skupinama. Polo se spominje i u perzijskoj mitologiji. Uskoro se proširio po arapskim zemljama, diljem mongolskog carstva te sve do Indije. Bio je popularan i u doba Rimskog carstva, a do Ujedinjenog Kraljevstva, države koja dan danas strastveno voli i prati ovaj sport, polo je stigao u 19. stoljeću preko britanskih časnika koji su bili stacionirani u Indiji. Već 1859. je osnovan prvi britanski polo klub, a polo je čak bio od 1900. do 1936. i na Olimpijskim igrama. Danas je popularan u Velikoj Britaniji, Argentini, Sjedinjenim Američkim Državama i Indiji, a dijeli se na klasičan i svima znan polo na travi, beach polo, odnosno polo koji se igra na plaži, arena polo, verzija koja se igra u zatvorenom prostoru te snow polo koji se igra na snijegu.

Svaka momčad se sastoji od četiri jahača koja tijekom igre mijenjaju konje. Cilj igrača je jašući na konju postići pogodak loptom koja se udara dugačkom palicom. Teren je prostran i može se prostirati na čak 300×150 metara. Dvije visoke stative oko tri metra visine i sedam metara međusobne udaljenosti su prostor za pogodak, a igra se odvija u periodu od sedam minuta koji se naziva chukka. Ovisno o vrsti natjecanja i/ili nivou igra se može sastojati od četiri, šest ili osam chukka. Sigurnost konja je prioritet, stoga se niti jedan konj ne smije koristiti u dvije chukke zaredom. Upravo zbog toga svaki igrač mora doći s barem dva vlastita konja.

Polo majica

Kako je nastala kultna polo majica?

Kada je oprema u pitanju, tu u igru uskače popularna polo majica. No, malo ljudi zna da ona zapravo izvorno ne potječe iz pola nego iz tenisa. Naime, osmislila ju je francuska teniska legenda Rene Lacoste, a kao dio polo opreme pojavljuje se tek 1933. godine. Da se T-shirt majica s kragnom naziva polo majicom, ne možemo zahvaliti sportu nego američkom modnom gigantu Ralph Laurenu koji je 1972. ovu vrstu majice prozvao polo majica i veoma mudro to iskoristio kroz svoje marketinške i oglasne prostore. Prije toga je pojam polo majica označavao takozvanu original polo button-down collar, odnosno košulju modne kuće Brooks Brothers. John E. Brooks je 1896. kreirao ovu vrstu košulje karakterističnu zbog svoje pričvršćene kragne, a inspiraciju je upravo našao kod polo igrača koju su kragnu svoje majice često znali pričvrstiti kako im ne bi smetala tijekom same igre. Ralph Lauren je svoju karijeru započeo upravo kod Brooks Brothersa, i to na poziciji prodavača te je kasnije otkupio prava na korištenje izraza polo. Možda njegova modna marka “Polo Ralph Lauren” za simbol koristi polo igrača, ali zapravo ova modna marka nikad nije napravila specijaliziranu sportsku kolekciju za taj sport.

Možda polo majica nije prvotno kreirana baš za polo sport, možda najpoznatija modna kuća polo majica nikad nije napravila specijaliziranu sportsku kolekciju, ali i dalje polo majicu mnogo toga veže uz sami sport. Polo majica je elegantnija i profinjenija verzija T-shirt majice, a kao i sam sport ujedinjuje fancy lifestyle i ljubav prema istančanim detaljima. Kao što polo sport nije za masu, tako i polo majica, za razliku od T-shirt majice, nije za svakog muškarca. Profinjen sport s dugom povješću za odabrane pojedince, profinjena majica kultnog statusa za muškarce sa stilom.

Foto: 123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.