HOROLOŠKA ČAROLIJA Ovaj prekrasni sat mogao bi zbuniti i pravu hobotnicu

Ako je Kapetan Nemo imao kućnog ljubimca, vjerojatno je izgledao upravo ovako. Ovaj fantastični stolni sat našao je inspiraciju u hobotnicama, brodskim instrumentima, ali i znanstveno-fantastičnom filmu 'The Abyss' Jamesa Camerona. 'Octopod' se sastoji od osam zglobnih nogu i rotirajuće staklene kugle u kojoj je smješten precizni satni mehanizam.

S osam nogu i osmodnevnim satom, Octopod nastavlja “pomorsku tradiciju” tvrtke Maximilian Büsser & Friends (MB&F). Ovaj su put vrlo uspješno spojili suvremeni dizajn s kinetičkom skulpturom i dobili prekrasni robotski sat.

Ograničena serija od 150 satova dostupna je s crnim (50), plavim (50) i srebrnim (50) nogama po cijeni od 32.000 dolara.

Hobotnicu su osmislili kreativci iz MB&F-a, a izradila ju je poznata švicarska tvrtka L’Epée 1839. Sat može čvrsto stajati ili se pomicati zahvaljujući pokretnim nogama. Međutim, prava horološka čarolija i misterij odvijaju se u Octopodovoj potpuno prozirnoj okrugloj glavi.

Prva stvar koju treba primijetiti je da se Octopodova prozirna sfera okreće poput tradicionalnih brodskih kronometara. Druga stvar je pulsirajući mehanizam, koji regulira preciznost sata, a nalazi se na velikoj kazaljki umjesto na uobičajenijem položaju na brojčaniku.

Na kraju, ali ne manje važno, tu je i mala tajna kako je Octopodov mehanizam obješen u svoju kristalnu kuglu pa izgleda kao da pluta u svemiru ili vodi. Poput hobotnice koja se skriva kamuflažom, Octopod skriva svoje dijelove vlastitim vizualnim trikovima. (više)

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.