SVETI GRAL, JEDAN JEDINI… Najskuplji sat na svijetu je Daytona Paula Newmana

Proteklog tjedna na aukciji tvrtke Phillips prodan je Rolex koji je pripadao legendarnom glumcu Paulu Newmanu za rekordni iznos od 17,75 mlijuna dolara, čime je postao najskuplji ručni sat svih vremena!

Unatoč tome što je njegovo ime ponio nedvojbeno najpoželjniji vintage ručni sat ikada napravljen, sat slavnog američkog glumca nikada se prije nije našao na javnoj aukciji. Sat je prodao James Cox, gospodin kojem ga je Paul Newman osobno darovao početkom 1980-ih, kada je bio u vezi s njegom kćeri Nell.

Iako se par od tada razišao, ostali su prijatelji pa će dio prihoda od prodaje ići u Zakladu Nell Newman, a dio u Zakladu Paul Newman.

Sama aukcija je krenula od iznosa 10 mlijuna dolara i bila je gotova za nepunih 12 sekundi.

Newmanova supruga Joanne Woodward poklonila mu je taj sat 1969. godine kada je snimao Winning, film u kojem je tumačio glavnu ulogu vozača utrke Indianapolis 500.

Iako je Newman imao i druge Rolex Daytona satove, čini se da ovaj s referentnim brojem 6239 je jedini s “egzotičnim” brojčanikom kojeg je imao model Daytona pa je time ujedno i jedini “Paul Newman” Daytona kojeg je glumac osobno nosio.

Iako je, dakle, riječ o prilično uobičajenom primjerku Rolexovog modela Daytona ref. 6239, oko 100.000 dolara vrijedi samo osobna poruka – “Vozi pažlivo, ja” – koju je na pozadini sata dala ugravirati njegova supruga Joanne.

Paul Newman, dobitnik tri Oscara, umro je 2008. u dobi od 83. godine. No, imao je i drugu, također vrlo uspješnu karijeru – vozača utrka, a među najveće uspjehe na tom polju spadaju četiri naslova američkog prvaka i osvajanje drugog mjesta na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa 1979 godine.

Sada, kada je rekordna prodaja iza nas, a i prašina koju je podigla počinje se pomalo slijegati, pogledajmo priču o tome kako je “kozmograf” od nehrđajućeg čelika ispisao horološku povijest.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.