Ovaj Cabernet Sauvignon, berba 2015., najskuplja je butelja na svijetu

Kad pomislite na najskuplje vino na svijetu vjerojatno pomislite na neko rijetko egzotično vino koje je desetljećima stajalo u prašnjavom podrumu nekog samostana, a koji je već stotinama godina okružen najboljim vinogradima.

Doduše, ovo je prvo što nama pada na pamet, a vjerojatno je razlog tome što smo ljubitelji rijetkih, a finih piva koja nerijetko potiču od samostanskih pivara. No, s ovim vinom priča je nešto drugačija.

Ovaj Cabernet Sauvignon iz 2015. godine niti je samostansko, niti je, kao što vidite, desetljećima staro, a prašina se tek krenula nakupljati. No, ipak je samo jedna standarda butelja ovog vina (0,75l) našla kupce koji su na jednoj humanitarnoj aukciji izdvojili nemalih 350.000 dolara, odnosno 2,3 milijuna kuna.

Vino je proizvod poznatog vinara Jessea Katza koje je na Carnivale du Vin, humanitarnoj zakladi poznatog američkog kuhara Emerila Lagassea, prodano grupi prijatelja, među kojima se nalazio i jedan privatni sakupljač vina.

Inače vinar Katz jedan je od najmlađih poznatih vinara u SAD-u koji je uspio skupiti već popriličan broj svjetski poznatih klijenata. Njegovo vino točilo se i na vjenčanju Justina Timberlakea i Jessice Biel. A ovaj Cabernet Sauvignon je 2015. godine proizveden za poznatog holivudskog managera Shepa Gordona, a koji je donirao ovu butelju u humanitarne svrhe.

Sama butelja ne odiše nikakvim luksuzom, genijalnim dizajnom ni sličnim, često viđenim, pretjerivanjima. Etiketa je bijele boje s crtežom i potpisom Shepa Gordona. Tu je još navedena godina berbe, vinograd i naravno tip vina. Sve skupa samo ukazuje da je ipak najbitnije ono što se nalazi u boci.

Spomenimo za kraj da je ovogodišnji Carnivale du Vin skupio preko 10 milijuna kuna i sve je otišlo u humanitarne svrhe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.