Mahanandia – muškarac koji je biciklirao iz Indije u Europu zbog ljubavi

Mahanandia

P.K. Mahanandia je bio 24-godišnji umjetnik iz siromašne obitelji iz najniže indijske klase. Ona 20-godišnja turistica iz Švedske. Zar već na prvu ne zvuči kao velika romantična priča u bolivudskoj režiji?!

Uglavnom, sreli su se u trgovačkom središtu grada, zaustavila se kako bi kupila svoj “portret u deset minuta” od P.K. Mahanandia za 10 rupija. Mahanandia je vidio dugu plavu kosu i velike plave oči, te pomislio kako izgleda kao anđeo. Toliko je bio nervozan da ju nije pitao ni kako se zove, već samo kad je rođena, kako bi mogao izračunati da li si astrološki odgovaraju. Nakon tri tjedna vjenčali su se u njegovom rodnom mjestu Odisha. Ona je poslala pismo roditeljima da je našla životnog partnera i krenula nazad za Švedsku, a on je obećao da će joj se pridružiti kada prikupi novac za put. Nakon godinu dana, koliko su kontakt održavali pišući pisma, prodao je sve svoje stvari, kupio bicikl za 60 rupija i odlučio krenuti hipijevskom rutom do Europe. Hipijevska ruta bila je pravac kojim su hipiji tog doba, na motociklu, putovali iz Europe u Indiju preko Turske, Irana, Afganistana i Pakistana.

Mahanandia je krenuo 22. siječnja 1977. godine, s 80 dolara u džepu i priborom za slikanje. Slikarsko umijeće često mu je pomoglo da plati hranu, a nekad bi mu ponudili i mjesto za prespavati. Put ipak nije bio lak, u Kabulu je čak prodao svoju krv u bolnici kako bi dobio novac za hranu. Srećom, The Kabul Times je objavio njegovu priču, pa ga je u nastavku putovanja puno ljudi podržalo kupujući njegove slike. Iako je bio na putu i dalje su kontaktirali putem pisama.

Nakon više od četiri mjeseca i više od 11.000 prijeđenih kilometara, 28. svibnja, umoran i u ne baš reprezentativnom izdanju, Mahanandia se pojavio na vratima svoje voljene. Kraj tog izvanrednog putovanja, značio je početak zajedničkog života u Švedskoj. Mahanandia je postao učitelj i njegova djela se i danas izlažu u Europi i Indiji, a njegova supruga podučava glazbu. Nakon 40 godina braka još uvijek žive u Borasu, u Švedskoj, na velikom imanju s četiri jezera i šumom.

Engleski prijevod bestselera o njihovoj izvanrednoj priči – The Amazing Story Of The Man Who Cycled From India To Europe For Love – švedskog autora Per J. Anderssona koji je objavljen 2013., objavljen je prošlog mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.