GENTLEMAN ZA VOLANOM Oprema za održavanja i odjeća za vožnju

Gentleman za volanom uvijek mora biti spreman. Ukoliko se na nekom od putovanja dogodi probušena guma gentleman zna da ima rezervu gumu, da ima sav alat u haubi i naposljetku da ima svo potrebno znanje i pomalo snage za promijeniti gumu na automobilu.

No, nije sve samo u promijeni gume, vozilo treba i održavati, treba ga držati u najboljoj formi da se tako izrazimo. Primjerice sami pritisak zraka ili plina u gumama uvijek mora biti jednak onome koji propisuju proizvođači automobila te mora odgovarati uvjetima na cesti.

Slično je i sa raznim žaruljama na automobilu. Većina žarulja pokazivača smjera i svijetla ima malo teži pristup za promjenom, ali on postoji i potrebno ga je savladati. Također spomenimo i osigurače, zamjenu akumulatora, zamjenu brisača stakala, punjenje tekuće za pranje stakala i slične radnje koje svaki gentleman za volanom mora savladati.

Stoga u vašem vozilu mora se nalaziti slijedeće, a neke od ovog asesoara pripisuje i zakon:

  • ručna ili nožna pumpa za gume
  • dizalica i ključ za promjenu gume
  • rezervna ispravna guma
  • set osnovnog alata (odvijači i ključevi za odvijanje)
  • rezervne žarulje i osigurači
  • trokut za regulaciju prometa na cesti
  • kutija za prvu pomoć
  • aparat za gašenje vatre

To je esencijalno od onog osnovnog alata s kojim ćete riješiti sitne, ali bitne probleme koji vas mogu snaći na cesti.

U slučaju zatajenja motora vozila ili nekog većeg kvara, naravno nema mjesta panici već uvijek imajte pri ruci telefonski broj službe za vuču, vašeg pouzdanog mehaničara ili jednostavno člansku iskaznicu HAK-a ili pomoći na cesti.

Vjerujte vaši putnici će se osjećati sigurnije i bez straha kad vide da se njihov vozač snalazi u bilo kakvoj situaciji koja ga može zadesiti na cesti.

Naravno imajte na umu da vam sav alat bude dostupan kad vam zatreba, a ne da ga morate tražiti i pola sata prekopavati vozilo da bi došli do njega. Gentleman je, kako smo naveli na početku, uvijek spreman.

Odjeća za vožnju

U principu ne postoji neka posebna odjeća za vožnju, bitno je da je ona prilagođena uvjetima vožnje, drugim riječima, lagana, prozračna i da vam je udobno i ugodno prilikom vožnje, a to je ono što je bitno i radi same sigurnosti.

Jedino što bi spomenuli kao odličan dodatak gentlemanu za volanom jesu rukavice za vožnju. One imaju već svoju određenu tradiciju, a i još uvijek su izuzetno koristan dodatak vožnji, što zbog boljeg prianjanja ruke za volan, što zbog možda eliminiranja vlage od znojenja i slično.

Osim toga crne rukavice za vožnju nekako odišu profesionalizmom i elegancijom prije svega.