DOBRA ŽENA Teži li naše labilno društvo opet prema ovakvim kulturama življenja?

U svibnju 1955. godine u mjesečniku Domaćinstvo (Housekeeping Monthly) objavljen je članak naslova “Vodić za dobru ženu” u kojem se opisuju i savjetuju načini na koje žena, domaćica može biti dobar partner svom suprugu, te dobra majka vlastitoj djeci.

U Hrvatskoj 2016. godine pojedinci su otišli korak dalje. Uz ovakve savjete koji su za današnje pojmove izuzetno teški za prihvatiti, za oba spola, pojedinci također žele uvjetovati kad i kako žena može roditi, kad i kako i s kim dvoje ljudi može zajedno živjeti.

Stoga kao portal koji prije svega štuje ravnopravnost po bilo kojoj osnovi, te portal koji želi na bilo kakav način promovirati norme lijepog ponašanja prvenstveno muške populacije, nikako ne možemo ravnodušno prihvatiti nametanja tuđih pomalo nazadnih razmišljanja, za koja svakako smatramo da su kriva i da nas sve vode na krivi put.

Monopoliziranje slabijim, manje obrazovanim, da ne kažemo naivnim žiteljima ove države nešto je što kao pobornici slobodnog uma i progresivnog razmišljanja nikako ne odobravamo.

S druge strane poštujemo slobodu izražavanja, slobodu mišljenja, slobodu svačijih stavova, do onog trenutka dok se tuđi stavovi ne nameću ljudima drugačijih razmišljanja, bez obzira rad li to putem agresivnih poruka, ponašanja ili putem uvođenja u Ustav jedne države.

Ovakvo društvo i savjeti ponašanja za kućanice koje donosimo u nastavku su u neku ruku čak i moderniji od onih koji se danas pojavljuju u pomalo incidentalnim situacijama širom Hrvatske, ali i diljem Europe.

Ponavljamo ovo je savjet kako biti dobra kućanica, supruga i majka iz 1950-tih godina.

 1. Neka večera, ručak uvijek budu spremni. Planiraj dan prije kako bi ukusan obrok bio spreman kad se on vrati kući. Time mu daješ do znanja da misliš na njega i da si zabrinuta za njegove potrebe.
 2. Većina muškaraca je gladna kad stigne kući. Dobar obrok (ponajviše njegovo omiljeno jelo) dio se tople dobrodošlice koja mu je potrebna.
 3. Pripremi, sredi i sebe. Uzmi 15 minuta odmora i odmori se kako bi ga dočekala odmorena, osvježena. Stavi malo šminke, sredi kosu kako bi izgledala svježije. On se upravo vratio sa cjelodnevnog boravljenja na poslu i okružen poslovnim ljudima.
 4. Budi ponekad malo muškarac i malo mu više zanimljiva. Njegov dosadan dan treba neko osvježenje, a tvoja je dužnost da to i isporučiš.
 5. Raščisti malo nered. Prije nego stigne kući prođi još jednom kroz kućanstvo. Pospremi školske knjige igračke, razne papire. Obriši prašinu sa stolova.
 6. Za vrijeme hladnijih mjeseci tijekom godine pripremi vatru i neka stan bude topli kako bi se mogao raskomotiti kad stigne. Suprug će se osjećati da je stigao u svoj mali raj odmora i reda, a što će ujedno i tebi dati zadovoljstvo. Na kraju krajeva briga za njegov komfor ispuniti će te zadovoljstvom.
 7. Pripremi djecu. Uzmi nekoliko minuta i operi djeci ruke, umij ih (ako su mala), počešljaj ih te ukoliko je potrebno promijeni im odjeću.
 8. Djeca su vaše blago te bi ih volio vidjeti također u toj ulozi pružanja odmora. Eliminiraj sve nepotrebne zvukove. Za vrijeme kad stigne kući isključi perilicu suđa, sušilicu ili usisivač. Pokušaj djecu savjetovati da budu tiša.
 9. Budi sretna što ga vidiš. Dočekaj ga toplim osmjehom i iskreno mu pokaži želju da mu želiš udovoljiti. Slušaj ga.
 10. Vjerojatno mu imaš puno toga za reči, ali trenutak kad stigne kući nije pogodan za takav razgovor. Neka prvo on kaže svoje, upamti njegove teme razgovora su puno bitnije od tvojih.
 11. Neka večer bude njegova. Nikad se ne žali ako stigne kasno kući ili ako ide na večeru ili neka druga mjesta bez tebe. Umjesto toga pokušaj shvatiti njegov svijet pun napetosti i pritisaka te njegove realne potrebe da bude doma i odmara.
 12. Tvoj cilj: Pokušaj i trudi se da dom bude mjesto mira, reda i spokoja gdje se suprug može osvježiti i fizički i duhovno.
 13. Ne dočekuj ga sa primjedbama i problemima.
 14. Ne žali mu se ako kasni na večeru ili ako cijelu noć ostane vani. Smatraj to sitnicom u usporedbi s onim što je prolazio tijekom dana.
 15. Neka mu bude udobno. Pusti ga neka sjedne u svoj udoban naslonjač ili legne u udoban krevet. Neka hladno ili toplo piće bude uvijek spremno.
 16. Pripremi mu jastuk za odmor i ponudi se da mu skineš cipele. Pričaj tiše, mirnim i ugodnim tonovima.
 17. Ne propitkuj njegove odluke, poteze i ne ugrožavaj mu integritet. On je “gazda kuće” i kao prema takvome se ponašaj s dozom pravednosti i punog povjerenja. Nemaš prava propitkivati njegove odluke i poteze.
 18. Dobra žena, supruga uvijek zna gdje joj je mjesto.

Teško za čitat? Zar ne?

A što kažete na novi modni brand Psari.