GENTLEMAN’S CLUB Učitelji jedne osnovne škole osnovali klub džentlmena kako bi djecu naučili životnim vrijednostima

Učitelji jedne osnovne škole u Južnoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Država došli su do odlične ideje s kojom žele učenicima te osnovne škole pomoći kako da se ponašaju kao pravi džentlmeni.

Ideja je više nego prihvaćena koliko od strane roditelja, toliko i od strane učenika pa se svakog četvrtka nalaze u klubu džentlmena odličnog naziva Gentleman’s Club. U tom klubu sudjeluje preko 60 učenika osnovne škole Memminger u Charlestonu i odjeveni su za uspjeh.

Raymond Neslon, koji je začetnik ove ideje za lokalnu je TV kuću izjavio da je htio samo postići da se dečki odjenu za uspjeh, odnosno elegantno jer još nije vidio nikoga da se tuče u smokingu ili odijelu. Program kluba prvenstveno je usmjeren rizičnim skupinama učenika, ali je vrlo brzo prihvaćen na nivou cijele škole.

Moto kluba je “Izgledaj dobro, osjećaj se dobro i čini dobro.”

Neslon je čak osigurao i odijela za one učenike koji nemaju svoja i učenike koji iz raznih razloga ne mogu nabaviti odijela za posebna druženja.

Za vrijeme njihovih druženja četvrtkom Neslon je ispričao kako djecu uče pravilnom rukovanju, kako se ispravno radi kontakt očima, zatim otvaranju vrata starijim i damama te ponašanju i ophođenju prema odraslima.

Kako se radi o osnovnoškolcima te mnogi dečki još nisu u fazi puberteta, Neslon ih uči pravilnom ponašanju prema damama kao što su njihove majke, sestre i učiteljice.

Uglavnom, hvale vrijedan projekt kojeg nedostaje također i u našim krajevima jer mnoga današnja djeca, a nažalost zbog neznanja i sličnog ponašanja roditelja, nemaju osnovna stečena znanja bontona i lijepog ponašanja. Od poštivanja starijih, preko pozdravljanja poznatih ljudi u prolazi, a da ne govorimo o manirima kao što su otvaranje vratiju, ophođenje prema damama i slično.

No bilo kako bilo, dok naša sredina vapi za bontonom, mnogima je bitnije mahanje zastavama, veličanje nekih davnih vremena i zatvaranje ionako kratkovidnih pogleda prema budućnosti, jer bolje imati dijete koje će živjet u ’91. nego dijete koje će znati pravilno koristiti pribor za jelo.