STARA KRAMA ILI MOŽE JOŠ? Koliko su sigurni desetak godina stari automobili?

Norme agencija za sigurnost u prometu iz godine u godinu sve su zahtjevnije i novi su automobili prepuni sigurnosnih sustava, ali koliko su sigurna polovna vozila kojih je najviše na našim cestama?

Ne brinemo mi za najnovije modele koji ispunjavaju brojne testove sudara, ali sudionici u prometu su najugroženiji zbog starijih automobila.

Zbog toga je švedska udruga vlAsnika kuća i zemljišta Villaägarnas Riksförbund testirala dva popularna automobila stara desetak godina, Volkswagen Golf pete generacije i Mazdu 6 prve. Oba modela su se proizvodila u razdoblju od 2004. do 2008. godine.

Šveđani su podesili parametre testiranja izvornim EuroNCAP standardima te su izveli test frontalnog nalijetanja na prepreku pri brzini 64 km/h, te simulaciju bočnog sudara. Oba automobila postigla su slabiji rezultat.

Mazda je dobila 18 bodova, odnosno tri EuroNCAP zvjezdice, za razliku od 26 bodova i četiri zvjezdice prije 14 godina. Posebno brine zakretanje vozačeve pozicije te nalijetanje lutkine glave na B stup.

Golf je prošao značajno bolje, bio je za svega jedan bod od izvornog testiranja. Nova “petica” je imala pet zvjezdica 2014., a 14 godina stariji primjerak bi osvojio četiri.

S obzirom da je prosječni vijek automobila na hrvatskim cestama iznad 10 godina, te da su mnogi od njih daleko ispod standarda Mazde i Golfa, ne bi nas trebale pretjerano čuditi poražavajuće brojke i činjenice o prometnim nesrećama na našim cestama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.