GENTLEMAN ZA VOLANOM Nemojte da vas zimski uvjeti uhvate nespremnog

Teško mi je povjerovati, ali još uvijek ima vozača po cestama koji su iznenađeni ovim hladnim danima, a najavljivanim niskim temperaturama. Još postoje oni skroz neodgovorni s dizajnerskim aluminijskim naplatcima i ljetnim gumama, jer kao neće biti snijega, moja auto je ionako u garaži, ma ne vozim se po zimi i onda izađu iz garaže i naprave glupost u prvih par metara prometovanja.

Za takve doista nema spasa, ali ni previše mjesta ovdje, no, evo par dodatnih savjeta za sve one koji su svoje vozilo već pripremili za zimu i koji nesmetano voze te ne brinu brige o vremenskim uvjetima jer su eto spremni.

Dakle, uz pretpostavku da su osnovne pripreme napravljene; tekućina za hlađenje motora u omjeru koji može podnijeti i najveće najavljivane hladnoće, tekućina za pranje stakla također (spomenimo, ako na tekućini piše -25°C i ako je pomiješate s 50% vode, onda temperatura smrzavanja pada na -12.5°C), metlica, lopatica, strugalica u prtljažniku. Dobra i pouzdana zimska guma na kotaču, pritisak u gumama optimalan, lanac za snijeg također u prtljažniku. Akumulator za startanje motora provjereni (nije stariji od 4 godine) i sigurni ste da će izdržati zimu, a eventualna zamjena ulja i prilagodba za niske temperature je odrađena. Tek sad možemo s bonus savjetima.

Imajte što više goriva u vozilu

Ne samo zbog sigurnosti da ćete možda negdje zapeti pa će vam zatrebati stalni rad vozila već i zbog toga što je veća količina goriva u rezervoaru manje podatna nepogodnim zimskim uvjetima. To je ponajviše primjenjivo kod dizel motora. Manja će količina goriva lakše smrznuti (kod ekstremno niskih temperatura). Osim toga kod praznog rezervoara tu je i problem kondenzacije vode koja se može pretvoriti u led. Uglavnom, držite rezervoar punim.

Pripremite si takozvani Paket za izvanredna stanja

Kablovi za daljinsko paljenje, zatim uže za vuču obavezno. Uvijek imajte svjetiljku (led s generatorom za punjenje), dekicu po mogućnost s nekom nepropusnom podlogom, rukavice, rezervne čarape i naravno imajte uvijek pri ruci vode, čiste pitke vode.

Vrećica soli za posipanje ili pijeska za mačke

Sol, ne nužno ona kuhinjska već sol za posipanje cesta ili običan pijesak koji se koristi za mačji WC neka uvijek bude u vozilu tijekom zime. Naime, kad zapnete na skliskoj površini, kad vam i nove zimske gume proklizavaju uz pomoć soli ili pijeska dobiti ćete površinu na kojoj će gume sa sigurnošću prianjati.