NJEMAČKA ZABRANA DIZELA Sud odlučio da gradovi mogu zabraniti vožnju starim dizelima

Pobjeda za čisti zrak.

Njemački je sud donio odluku da svaki njemački grad sada može u potpunosti zabraniti ulazak svim starijim dizel automobilima, a koji najviše zagađuju zrak.

Ova svojevrsna “pobjeda za čisti zrak” zelenih i Greenpeacea Njemačke mogla bi dovesti do toga da bi uskoro milijuni nijemaca bili prisiljeni zamijeniti svoja vozila, a i strancima s takvim vozilima ulaz bi bio zabranjen.

Niklas Schinerl, jedan od voditelja ove kampanje pri organizaciji Greenpeace Njemačka, za Independent je izjavio:

“Ovo je pobjeda za čisti zrak i samo pokazuje što je sve moguće kada se stavi prioritet na ukupno zdravlje javnosti. Diljem Europe se već i donose takve odluke tak da danas nema smisla ulagati u novo dizel vozilo, jer je samo pitanje vremena kada će gradovi krenuti sa zabranom ulaska svim takvim vozilima, pa i onima najnovije generacije”

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”Niklas Schinerl” link=”” color=”” class=”” size=””]Umjesto starih dizela, bit će čišćih električnih vozila, poboljšavat će se infrastruktura za bicikliste te bilo koji drugi vid transporta koji će biti i dobar koliko za zdravlje, toliko i za okoliš.[/perfectpullquote]

Razloga za to svakako ima, gospodo, a jedan od njih je što je nivo koncentracija NO2 u štetnim ispušnim plinova dizelaša do nekoliko puta veća od one u benzinca.

A plin je to kojeg znamo kao dušikov dioskid, a koji se direktno povezuje s rastućom brojkom pacijenata s problemima vezanih uz dišni sustav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.