Istaknite se u gomili 2/7: Elegantna promjena teme razgovora

Vrlo vjerojatno se slijedeća situacija dogodila svima nama. Situacija kojoj je potrebna elegantna promjena teme razgovora. Recimo da se nalazimo u nekom društvu, privatno ili poslovno, te razgovaramo. Razgovaramo o nekoj temi koja možda je, a možda i nije sjela baš svakom članu našeg društva.

Odjednom jedan sudionik razgovora, naš prijatelj, poznanik, nije ni bitno, promijeni temu razgovora. Promjena je toliko drastična da dio društva pomalo ostane zatečen, dok se kod drugog dijela osjeti pojačana napetost zbog skretanja s teme.

Osoba koja je načela novu tema nastavlja razvijati temu bez obzira o ostatku društva. Napetost unutar društva je već alarmantna.

Tu sada nastupamo mi i naša vještina elegantne promijene teme na onu koja se vodila prije. Naš cilj je smanjiti novonastalu napetost unutar društva. Dovoljna je dakle lagana intervencija, u pravom trenutku, da bi se napetost smirila i društvo vratilo u stanje opuštenijeg razgovora.

Uspješno smo jednu napetu i pomalo neželjenu temu razgovora, a bez oštrih zavoja, promijenili ili vratili u neku poželjnu i opušteniju. Vještina ja to koju će cijeniti svi članovi našeg društva, pa i osoba, koja je možda nesvjesno, započela tu napetu temu.

Elegantna promjena teme razgovora može se objasniti slijedećim primjerom.

Recimo da društvo razgovara o novim tehnologijama, gadgetima, a koji su dio njihove svakodnevice. Naime u našem društvu sve poslovnjaci do poslovnjaka. Jedan član tog društva s teme gadgeta, koja se sasvim fino razvijala, iz nekog razloga skrene na temu politike.

Politika je inače dosta napeta tema, a ponajviše unutar našeg društva jer ima članova različitih političkih opredjeljenja. Osoba koja je promijenila temu nastavlja pričati o politici te polako diže napetost kod određenog dijela društva koje ne dijeli političke stavove te osobe.

Prije nego situacija izmakne kontroli ubacujemo se u razgovor te polako usmjerujemo, idealno uz humor, natrag na gadgete – jer eto svaki političar koristi seriju gadgeta i bez njih je prilično izgubljen.