DOBAR TEK Čini li nas, muškarce, priprema hrane, odnosno kuhanje muževnijima?

Istraživanje profesora Dana Cassina sa Sveučilišta Fairleigh Dickinson pokazalo je da muškarci, iako izbjegavaju većinu kućanskih poslova kao što je pranje rublja ili usisavanje, brisanje prašine, vrlo često gravitiraju prema djelatnostima u kuhinji. Pritom se ne misli na samo spremanje kuhinje već na kuhanje, odnosno pripremu hrane.

Ali i činjenica je da bi se svaki gentleman dostojan svojeg postojanja morao snalaziti u kuhinji, ako ne i savršeno savladati sve radnje oko pripremanja jela.

Bez obzira radi li se o tatarskom bifteku ili pripremi kajgane, važnost odabira pravih namirnica za savršeno jelo kao i priprema te prezentacija istog bitni su i sastavni elementi njegovog stila življenja.

Ono što nam znanstvena istraživanja također pokazuju je da kuhanje i snalaženje u kuhinji znatno utječe na emocionalno stanje muškarca, drugim riječima, iako će mnogima zvučati neobično, kuhanje muškarca čini više muškarcem, odnosno osjećaju se muževnije.

Vrlo lako taj “poriv” možemo usporediti s evolucijom muškarca jer od samih je početaka on bio taj koji je bio zadužen za nabavku hrane, primjerice – odlazeći u lov.

Današnji muškarac ne mora u lov i time ne može ispunjavati svoju mušku ulogu u ukupnoj evoluciji, ali mu je zato u kuhinji ipak potrebno određeno znanje i snalažljivost u korištenju specijalizirane opreme, alata i tehnika kao i dokazivanje svojih kreativno-proizvodnih mogućnosti.

Priprema hrane se danas ne gleda više kao obveza, kao zadatak u kućanstvu, već kao ležerna aktivnost u kojoj se vježbaju i unapređuju kulinarske vještine.