Stvari koje možete naučiti u dobroj vezi

Svi smo mi bili u vezama. Zato svi mislimo da znamo biti dobar dečko ili cura. No, kada se zaista dođe do “prave” veze, sve što ste znali možete zaboraviti. Prava ljubav se osjeti bitno drugačije od prolazne.

Kad ste u dobroj vezi, sve počinjete učiti ispočetka. Drugačije se ponašate, počinjete razmišljati kao dio tima koji se zajednički probija kroz život. Odjednom imate više razumijevanja i prihvaćanja za svog partnera, umjesto da vas samo frustrira, kao što je to bilo slučaj u bivšim vezama.

1. Nerazumijevanje je neizbježno.

Bit će nerazumijevanja. Shvatite li partnerove riječi na jedan način, a onda shvatite da je mislila/o nešto potpuno drugačije, nemojte je/ga kažnjavati. Pustite. Vraćate li se neprestano na to, samo ćete oštetiti vezu i kasnije imati problema u komunikaciji. Ponekad će ono što kažete ili napravite biti krivo shvaćeno i frustrirat će vas što to vaš partner ne shvaća. Napravite korak unatrag i shvatit ćete da to uopće nije bitno. Nesporazumi su i smišljeni da bi ih se melo pod tepih. To postaje problem samo ako im dopustite da narastu i postanu važni u vašoj vezi. Budite opušteni i oprostite nesporazume.

2. Naučite vjerovati.

Morate vjerovati vašem partneru. Zašto biste proveli život s nekim za koga mislite da će napraviti nešto grozno svaki put čim okrenete leđa? Ne vjerujete li da će vaš partner/ica biti vjeran, častan, brižan ili bilo što drugo, tada niste u dobroj vezi. Najbolje veze počinju s dubokim povjerenjem, a čak i kad se pojave problemi (a pojavit će se!), povjerenje je dovoljno jako da vas održi zajedno.

3. Nedostajte jedno drugome.

Zaljubljeni ste i logično je da čitavo vrijeme želite biti zajedno! Lijepo je maziti se po cijele dane i noći, no kada će doći vrijeme da iskusite druge stvari? Radom u drugim tvrtkama ili pohađanjem različitih škola stječete iskustvo koje će vam dati nove teme za razgovor. Izađete li sa svojim prijateljima, a partner sa svojima, otvorit ćete si prostor i vrijeme samo za sebe i vratit ćete se jedno drugome osvježeni. Nedostajat ćete jedno drugome, a to vam pomaže da shvatite pravu vrijednost svoje veze. Super je ako vam netko nedostaje jer će vas ponovni susret silno razveseliti i ojačati vašu vezu.

4. Potičite rast i promjenu.

U dobroj vezi oba se partnera ohrabruju na rast i promjene. Imate samo jedan život i trebali biste ga proživjeti najbolje što možete. Želite li dati otkaz ili nastaviti školovanje, vaš bi vas partner trebao podržati u tome. Želite li isprobati nešto novo ili se vratiti nečem starom, podršku bi vam trebala pružiti upravo vaša veza. A i vi biste isto tako trebali biti bezuvjetna podrška. Potaknite partnera da pronađe hobi, interese i upozna nove ljude. Ne želite li da se vaš partner mijenja, živjet ćete prilično dosadni život.

5. Kompromis ne znači da ste slabi.

Pristati na kompromis ne znači predati se. Niti pak znači da se izgubili bitku. Zapravo, stvar je totalno suprotna. Znate li koliko je ponekad teško pristati na kompromis? Vi želite da bude po vašem jer vam se tako čini ispravno i samo to vam ima smisla, a vaš je partner totalno u krivu sa svojim stavovima. Odmaknite se i bacite na prepirku “diplomatski pogled”. Koji je logični zaključak? Ukoliko je vaš partner u pravu, ne bojte se to i priznati. Prihvatite njihov pogled na stvari ili oboje malo modificirajte svoje poglede, neka bude pola-pola. Najvažnije je da to neće nestati. To ostaje u vašoj vezi. Pristajanje na kompromis definitivno pomaže vašoj vezi da raste.

6. Priznajte svoje slabosti.

Vaš partner ne očekuje da budete superheroj, niti vjerojatno vi to ne očekujete od njega/nje! Svi smo mi ljudi, svi imamo slabosti. I u redu ih je pokazati. Zapravo, za stabilnu, ozbiljnu vezu, morate znati uzajamne slabosti. Vaš će partner/ica biti osjetljiviji na stvari koje vam smetaju, a i pomoći vam i da rastete u područjima u kojima trebate pomoć.

7. Ponekad stvari samo treba prihvatiti, ne ih popravljati.

Ljudi tegle “prtljagu”. I vi je sigurno imate. Vaš partner također. Možete li se vratiti unatrag i izbrisati te stvari? Ne! One su vaše i morate se naučiti nositi s tim. Preko nekih se stvari pređe lakše nego preko drugih, ali činjenica je da se neke stvari jednostavno ne mogu popraviti. Ne možete odagnati probleme. Samo ih morate prihvatiti i krenuti dalje što je prije moguće inače će se vaša veza raspasti.

8. Oprostite brzo i iskreno.

Svaki put kad se posvađate, ne brinite o tome tko je pobijedio, a tko izgubio. Učite iz svojih sukoba – od onog što je rečeno do toga što je to riješilo. Jednom kad počnete učiti iz svađa sve je to lekcija za vašu vezu kako biste kasnije izbjegli probleme. Sve je to divno i krasno, ali još niste gotovi! Oprostite svom partneru. Oprostite i sebi. Svađa je završila, prešli ste preko toga pa je vrijeme da to prepustite zaboravu. Nikad ne zamjerajte svom partneru, jer će ljutnja samo rasti do točke u kojoj više nećete željeti biti s njom/njim.

9. Nikad ništa ne očekujte.

Ne očekujte da vam partner čita misli. Ni da vam donosi doručak u krevet niti da pere suđe. Stvari se ne događaju same do sebe. Nikada ne smijete očekivati ništa ni od koga – uvijek morate reći što očekujete. Komunicirajte. Budite sigurni da vaš partner zna što očekujete od veze, kao i kakvo je vaše mišljenje o najrazličitijim stvarima. To će im pomoći da razmišljaju o vama, ali i dalje – ne očekujte ništa!

10. Pokažite svoje osjećaje.

Najgora stvar koju možete raditi u vezi je da igrate igre. Ne izazivajte svog partnera, ne “nagrađujte” dobra djela ljubavlju i nježnostima. Morate biti sigurni da se vaš partner uvijek osjeća voljeno. Možete biti sretni ili biti bijesni – nema veze – ali oni se uvijek moraju osjećati voljenima. Moraju biti svjesni vaših osjećaja u svakom trenutku. Samo morate biti sigurni da osjećaje pokazujete na način koji ih se ne može krivo shvatiti (vidi Točka 1).