TRENING: Cyr kotač ili vježbe za sve one koji bi nešto cirkusantno

Nedavno smo našli rješenje za sve kojima ni sto sklekova, tri puta na dan, ne bi bio problem, samo kad bi ta gravitacija malo popustila. Drugim riječima, za sve one koji bi vježbali, ali im je teško. Danas pogledajte vježbe za sve one koji žele nešto nesvakidašnje, čudno i pomalo “otkvačeno” – cyr kotač.

Za početak, što je to cyr kotač

Iako se na prvu može pomisliti da je riječ cyr skraćenica od cirkus ili nešto vrlo slično, nije, međutim ima veze sa cirkusom. Daniel Cyr, suosnivač cirkuske grupe Cirque Éloize, 1996. godine otkrio je kotač. Kao inspiracija poslužio mu je hulahop, a razvijao ga je nekoliko godina isprobavajući različite materijale za što bolji efekt. Godine 2003. osvaja čak i srebrnu medalju za svoju izvedbu na ovom kotaču.

Cyr kotač jedan je veliki hulahop u kojeg, kad raširi ruke i noge, stane čovjek. Najčešće je napravljen od aluminija ili čelika i može biti obložen PVC materijalom. Da bi ga se moglo koristiti na pravi način, kotač treba biti deset do petnaest centimetara viši od osobe koja ga koristi. Osoba koja koristi cyr kotač treba stati unutar njega, primiti ga rukama, te okretati se i kretati poput recimo žiroskopa.

Isaak Hou gospodar je prstena

Isaak Hou, 35-godišnji Tajlanđanin, ulični je performer i akrobat koji je obišao svijet “rolajući” se u svom Cyr kotaču. Nazivaju ga još i Gospodar prstena, a svojim performansom ulijeva strahopoštovanje i osvaja priznanja širom svijeta. Nije mu plan bio postati ulični performer, no nekako je to pokupio usput kad je s 18 godina odlučio da želi proputovati svijet. Jednog dana, naišao je na video performera na cyr kotaču i odlučio da želi postati majstor u “vožnji” baš tog kotača. I to je bio početak ovoga što možete vidjeti na videu.

Kao dječak trenirao je gimnastiku i kung fu, međutim ništa se ne može usporediti s učenjem korištenja cyr kotača. Kako sam kaže, u početku nije znao što točno čini. Treninzi su bili prilično teški i razlikovali su se od performansa. Pohađao je školu u Švedskoj, Danskoj, Rusiji i Kanadi, dok nije izučio zanat.  Tvrdoglavost i ljubav, kao glavni “začini”, učinili su da Isaak danas zarađuje isključivo od “vožnje” na kotaču i ne bi to mijenjao za bilo koji biznis.