DA IH NE ZABORAVIMO Posuđe od kremiranih ostataka članova obitelji ili bliskih nam osoba

Možda se sjećate tog sata hrvatskog jezika gdje je profesorica tupila kako se ne smije reći da “pijete iz šalice od bake”, već “pijete iz bakine šalice”. Toga se vrlo dobro sjećam, ne zato što je profesorica “tupila”, već mi se u pamćenje urezala slika šalice za koju je kao materijal za izradu, umjesto keramike, poslužila moja baka! Koliko god je meni ta slika i danas šokantna, postoje ljudi kojima se baš to sviđa. Jedan američki umjetnik napravio je pravi biznis izrađujući posuđe od bake. Da, doslovno od bake ili bilo kojeg drugog člana obitelji koji je kremiran.

Dizajnirani predmeti od pepela preminulih

Justin Crowe nagrađivani je umjetnik iz New Yorka, vlasnik studija Chronicle Cremation Designs. Istaknuo se s nekoliko umjetničkih instalacija, međutim poslovni model izgradio je na izradi posuđa od kremiranih ostataka ljudi. Kako je točno došao na ideju, nismo našli podatak. Krenulo je kao projekt, a nastavilo se webshopom u kojem se može naručiti posuđe izrađeno od kremiranih ostataka člana ili članova obitelji.

 

posude_kremirano1

Iz Chronicle Cremation Designs studija kažu kako su razvili i patentirali metodu u kojoj koriste kremirane ljudske ostatke i glinu kako bi izradili keramičko posuđe. Pretvaranjem pepela preminulih u dizajnirani predmet, žele pomoći obiteljima preminulih da zadrže sjećanje na svoje najmilije u svakodnevnom životu. Posuđe koje izrađuju sto posto je sigurno pri korištenju za jelo ili piće, može se koristiti u mikrovalnoj i prati u perilici za posuđe. Pri izradi posuđa postupaju vrlo pažljivo i garantiraju da su koristili odgovarajući pepeo za odgovarajućeg naručitelja. Dio pepela arhiviraju na period od dvije godine, u slučaju da se posuđe razbije, može se naručiti novo.

Popijte čaj iz šalice od bake, doslovno

U webshopu imaju nekoliko dizajnom već definiranih predmeta, no mogu napraviti iznimku i izraditi posuđe prema dizajnu naručitelja. Mogu se tako naručiti šalice, boce, zdjela, urna, svijećnjak, nakit ili kompletan servis za jelo. Cijene se kreću od 199 dolara na više, a čini nam se da postoji mogućnost dostave i na naša područja. Tu je i dodatan trošak na koji treba računati, slanje pepela preminule osobe.

posuđe

Ukoliko vam nije problem staviti usne na kremirane ostatke vaše bake, ako cvijeće, umjesto na grob, želite staviti u vazu koja je napravljena od ostataka vaše voljene osobe, ako vam neće prolaziti kroz glavu kako se kremirane kosti vaše tete sada “okreću” (peru) u perilici i cijela ova priča za vas nije niti malo “creepy”, posjetite Chronicle Cremation Designs.