Pregled 16 esencijalnih vitamina i minerala koji potiču i pospješuju rast bujne i zdrave brade

Pregled 16 esencijalnih vitamina i minerala koji potiču i pospješuju rast bujne i zdrave brade

Da bi znali koji su to bitni vitamini i minerali potrebni za rast brade potrebno je na naše tijelo pogledati s malo drugačije perspektive. Dakle, ne samo kako ti vitamini mogu pospješiti rast kose i dlaka već kako isti utječu na određene hormone koji su potrebni za rast brade (testosteron i DHT).

Niže su stoga navedeni neki esencijalni vitamini i minerali te kako oni utječu na rast kose, brade, na zdravlje brade te na hormone neophodne za rast brade, te koji su to uopće vitamini koji takoreći promoviraju odnosno pospješuju rast brade.

 • Vitamin A je neophodan za pravilnu sintezu testosterona, a koji je glavni hormon za stimulaciju folikula dlaka na licu. Studije su pokazale da nedostatkom vitamina A količina testosterona također opada.
 • Vitamin B (kompleks) sadrži 8 vitamina razgradivih u vodi, a svaki od njih ima funkciju održavanja nivoa testosterona te proizvodnju sebuma i keratina bitnih za rast kose i brade, od koji su najviše bitni B7 (biotin) te B9 (folna kiselina).
 • Vitamin C štiti tijelo od slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja, a razlog tome je što je on glavni antioksidans u tijelu. Također pomaže očuvanju testosterona, DHT-a te folikula od destruktivnih učinaka hormona stresa kortizola.
 • Vitamin D kod ispravno unošenih godišnjih količina, a znanstveno je dokazano, podiže nivo testosterona za 25%. A kako je taj hormon odgovoran za rast brade, vrlo je jednostavno zaključiti da je vitamin D pogodan za rast brade.
 • Vitamin E je antioksidans topiv u masnoći čija je uloga zaštita tijela i hormona od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i hormonom stresa kortizolom. Također sprječava stvaranje reaktivnih vrsta kisika (ROS) i potiče rast i zdravlje kose, noktiju te kože.
 • Vitamin K dolazi u dva oblika, K1 se može naći u lisnatom povrću, te K2 kojim obiluju životinjski organi kao što su jetra, mozak i srce. Oba su bitna za održavanje zdravog nivoa testosterona i proizvodnju DHT-a, a time i vrlo važni vitamini za rast brade.
 • Sumpor je sedmi najobilniji element u ljudskom tijelu, a od vitalne je važnosti za rast kose i brade. Naime, tijelo ga koristi upravo kako bi moglo sintetizirati vitamine potrebne za rast kose kao što su biotin (B7) i tiamin (B1)
 • Kalijevi ioni su potrebni za pravilno funkcioniranje enzima ko-faktora kao što je 5-a reduktaza enzim koji potiče proizvodnju DHT-a, hormona odgovornog za linearni rast dlaka na licu kod muškaraca.
 • Natrij je mineral koji se nalazi u soli, a potrebno ga je imati u idealnom balansu s kalijem kako bi proizvodio “struju” potrebnu za razne tjelesne funkcije, kao što je kucanje srca. Natrij također omogućava opskrbu krvi s vitaminima topivima u vodi.
 • Kalcij dokazano povećava nivo testosterona kad se uzima nakon vježbanja i razgibavanja. Nedostatak pak se kalcija manifestira lomljivim noktima te gubitkom kose.
 • Magnezij ima zanimljivu ulogu kod reguliranja hormona (testosterona i DHT) bitnih za rast brade, te je moguće da je jedan on najvažnijih minerala za stimulaciju rasta brade, a zbog toga što smanjuje SHBG, a to je globulin koji umanjuje aktivnosti DHT-a.
 • Cink ima vrlo bitnu ulogu u organizmu jer regulira stotine različitih ko-faktor enzima. Cink pospješuje rast brade, kao i njezino zdravlje povećanjem proizvodnje hormona štitnjače i proizvodnjom testosterona.
 • Fosfor je vitalan mineral bitan za zdravlje kostiju, zubi kao i proklijavanje dlaka iz folikula. Istraživanja su pokazala da je androgena kosa (ona pokretana hormonima) obično vrlo bogata fosforom, to pak je interesantno jer je brada upravo sačinjena od androgenih vrsta dlaka.
 • Jod je najbitniji mineral za zdravlje štitnjače (koja se nalazi ispod Adamove jabučice). Štitnjača pak, kad funkcionira ispravno, povećava proizvodnju energije (recimo rast brade) te proizvodnja hormona (T i DHT) u tijelu.
 • Selen je potreban u malim količina u tijelu, a kako bi isto moglo konvertirati, pretvarati tiroid hormone T3 i T4. Selen je također vitalni koaktivator enzima u tijelu, snažan antioksidans i može se koristiti za povećanje testosterona.
 • Bor je mineral u tragovima za kojeg mnogi ne znaju. No, postoje dvije studije(1, 2) koje govore da oko 10 mg bora ujutro kroz razdoblje od deset dana može povećati nivo slobodnih testosterona za 28% i DHT za 10%.

Uglavnom vitaminit i minerali su to koje naše tijelo treba općenito, bez obzira na puštamo li bradu ili ne, ali unoseći namirnice ekstra bogate navedenim vitaminima i mineralima itekako možemo postići da naša brada bude postojana i zdrava.