Zabrinjavajuća je brojka mladih koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča

Samo 66% mladih (milenijske generacije) u SAD-u je uvjereno da je Zemlja okrugla

Postoje pristalice teze da je zemlja ravna ploča okružena nekim čudnim plavkastim ledom zbog kojeg je nebo plavo.

Diljem svijeta sve je češće fama o tome kako je zemlja ravna ploča, a najzanimljivije pak je što, mladi ljudi, na kojima svijet ostaje, sve više preispituju svoja uvjerenja o tome da li je zemlja kugla, geoid zapravo i počinju naginjati tezama o ravnoj zemlji.

Danas još postoji sasvim dovoljno takozvanog kolektivnog zdravog razuma da, znanstveno, logički, realno se demantira i odbije bilo kakva teza o ravnoj zemlji, ili, da budemo onako korektni, postoji li danas bilo kakav znanstveni, logički, realni dokaz, za obje strane, da je zemlja ravna ploča, frizbi ili što god drugo.

Doduše kolektivni razum kao da ne radi dovoljno snažno. Posljednje ankete sprovedene na mladim u SAD-u, dakle jednoj tehnološki i socijalno razvijenoj i naprednijoj državi svijeta, sve  je otvorenije prema tezi ravnozemljaštva.

Studija koju je sprovela organizacija YouGov na 8 215 mladih osoba otkrila je da je samo 66% mladih u dobi od 18 do 24 godine uvjereno da je zemlja okrugla. Doduše moguće da se klinci samo igraju i trolaju takve ankete, a moguće je i da su ti lako povodljivi klinci samo siluete svojih popularnih uzora i razloga života.

I kao što vidite, izgleda da nije problem u starijim osobama, koje nas navodno staromodne u razmišljanju, već to rade mlade osobe.

Doduše starije osobe su obično i mudrije osobe, dok su mlade naivnije i lako povodljive od strane starijih osoba.

No, srećom s godinama dođe i pamet. Ukupno, da nam mladi ne kvare toliki prosjek, imamo samo 83 % žena koje su uvjerene da je zemlja kugla, te 86% muškaraca.

Politički, u SAD-u, mada slobodno povučemo paralele i s našim društvom, više je republikanaca uvjereno da je zemlja okrugla, njih 89%, dok je demokrata samo 83 %.

Što pak se tiče financijski oni koji imaju manje prihode, do 40 000 dolara godišnje manje vjeruju u zakrivljenost zemlje, njih svega 79 %. Oni s većim prihodima, 80 000 i nadalje, više vjeruju u geoid, 92 %.

I naravno, religija za kraj. Više od 50 % ravnozemljaša smatra se da imaju snažnije religiozne poglede, a samo je 17 % njih izjavilo da uopće nisu religiozni.

I onda se dogodi ovaj čovjek, Mike Hughes, koji je, a taman kad je Elon Musk lansirao Teslu u svemir, imao neuspjelo lansiranje rakete čijim bi letom dokazao da je zemlja ravna ploča.

Raketa je naime, ovih dana, poletjela.

I naravno nije rezultirala ničim konkretnim osim što je, kako je kasnije i priznao, poslužila kao zabavna točka za skretanje malo pažnje pokretu raznozemljštva.

No, svejedno, matematika priča svoju priči, a kako su je prenijeli mnogi, da bi Hughes uopće vidio zakrivljenost zemlje morao bi se dignuti na visinu od najmanje 11 kilometara.

[perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”Mike Hughes” link=”” color=”” class=”” size=””]”Ne vjerujem u znanost…”[/perfectpullquote]

Pogledajte kako je Noize ovdje odradio prijenos uživo. Mladima je to, prije svega, zabavno.

Uglavnom, kad smo već kod 11 kilometara visine, to je nešto što će nam Mike Hughes pregaziti uskoro jer čovjek ide u svemir. Planira se balonom dignuti do atmosfere i tamo će se raketa odvojiti od balona te dignuti Hughesa na visinu od 110 kilometara.

“Da li vjerujem da je zemlja u obliku frizbija? Vjeruje. Znam li zasigurn? Ne. Zato i želim otići u svemir.”

Iskreno, osim ako se ne dogodi revolucionarna promjena ili poleti nekom od postojećih letjelica koje mogu čovjek dignuti u te visine, sumnjamo da će Mike preživjeti let u svemir.

Da ima muda, ima, ali što će opet time dokazati? Kome?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.