Kako vam brada može spasiti ljeto

I dalje me ljudi čudno gledaju kad dođem na plažu samo u kupaćim gaćicama i bradi. Vidim im u očima da me žale, da me ne mogu shvatiti zašto se mučim zbog tog svog imidža, zbog nekog uvjerenja, zbog brade.

Već nakon sat vremena ti isti ljudi na sebi imaju po pola centimetara zaštitnog faktora 50 ili obliveni bolnim crvenilom, skrivaju se u hladovini, utjehu traže u nešto hladnijem moru i sad već s čuđenjem i nevjericom gledaju kako to da već sad nisam zakuhao, kako to da nisam doživio toplinski udar.

Uglavnom, tajna je u tome što ne izlazim u 12 na plažu, što se redovito umačem u more i hladim te koristim kremu za sunčanje. I da, njegujem bradu.

Nadalje, ako malo pogledate, odnosno proučite koji se dijelovi tijela najprije moraju hladiti kad netko zadobije toplinski udar ili sunčanicu, onda ćete znati da je to glava.

Osim toga, ako imate klinca, koji cijele godine ima dugu kosu, zar ćete ga sad ošišati na tih par milimetara i izbaciti na sunce, a čisto da mu ne bude vruće na tom suncu? Ne, jer to će dijete unutar pola sata dobit ili opekline ili zaraditi sunčanicu upravo zbog toga što ste mu skinuli zaštitni sloj kose s glave i stavili ga na roštilj. Iskreno se nadam da niste toliko neodgovoran i neinformirani roditelj.

Dakle brada. Tri, za neke ljude, znanstvena osvrta zašto je pametno nositi bradu tijekom ljeta.

  • Brada je izolator. Da, brada ne služi samo kao veličanstveni dodatak našoj pojavi, ona nam služi i kao izolator. Da, isto kao i staklena vuna ili stiropor koji se stavlja na zgrade kao toplinska izolacija ispod fasade. Zimi ta brada zadržava toplinu i nije nam toliko hladno za lice, praktički uz kapu i bradu mogli bi se šetati kratkih rukava bez nekih ozbiljnih posljedica. Ljeti isto tako zadržava veći dio topline vani.
  • Brada blokira štetna UV zračenja. Časopis Oxford Journal objavio je članak odnosno studiju koja je dokazala da brada može blokirati od 50-95% štetnog UV zračenja. Dakle blokiranjem UV zračenja ne samo da nas štiti od povišene temperature kože već ujedno i štiti samu kožu i pogoduje njezinoj dugovječnosti i zdravlju.
  • Brada je prirodni izmjenjivač topline. Što to znači? Kad nam je vruće znojimo se. Taj znoj se sakuplja u našoj bradi. Kad znoj iz brade krene isparavati onda se stvara takozvani egzotermni efekt, što pak znači da i najmanji povjetarac u bradi možemo osjetiti kao da nam puše zimski sjeverac (isto kao i kad izađete iz mora te puhne povjetarac, a vama hladno).

No, o bradi se treba brinuti, bradi također treba njege, zaštite, hrane te zbog toga tijekom ljetnih mjeseci pojačajte malo njegu uljima, nahranite taj šumarak, a on će vam bez pitanja osigurati toliko potrebnu hladovinu.

Da, znam da se ponavljam, ali znate kako kažu, ponavljanje je majka mudrosti.

Foto: Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.