12 stvari koje trebate napraviti prije tridesete

posao

Barem jednom isprobaj nudizam, partijaj u stranom gradu, popni se na planinu …neki su ekscentrični, neki su konzervativni, duži ili kraći, ovakvi popisi su gotovo uvijek vezani za privatan dio života. No, što je s popisom stvari koje trebate do svoje tridesete obaviti na poslovnom planu? Našli smo sedamnaest iskustava bitnih za razvoj karijere, a ostatak …ipak treba nešto ostaviti i za život poslije tridesete:-)

1. Dobijte otkaz

Prvi otkaz najčešće je vrlo traumatično iskustvo, gotovo kao prekid veze, svaki slijedeći podnosimo nekako lakše. No, ukoliko prihvatimo da je to samo još jedno iskustvo u našem životu, otkaz može biti i vrlo dobar poziv za buđenjem, znak da smo u karijeri na “krivom” putu.

2. Dajte otkaz na poslu gdje ne dajete svoj maksimum

Život je prekratak da biste radili ono što vas ne veseli i gdje vaš kapacitet ne dolazi do izražaja. Dovoljno ste mladi da možete preuzeti rizik i probate pokrenuti vlastiti biznis.

3. Napišite svoju viziju

Kako ćete se kretati prema naprijed, ako neznate kamo želite ići. Napišite barem kratak manifest u kojem ćete navesti gdje se vidite za deset godina, kako se osjećate na svom poslu, što vas u vašem poslu veseli. Izbacite na papir sve svoje kriterije.

posao

4. Pripremite strategiju za upravljanje stresom

Čini vam se možda da nije potrebna, no, i najizdržljiviji dožive burn-out ako ne paze na sebe.

5. Upravljajte svojim vremenom

Upravljanje vremenom je sve traženija vještina. Kad ste pripravnik i nije posebno bitno kako upravljate vremenom, no s odgovornijom pozicijom u tvrtci, svaka vaša neorganiziranost odrazit će se na poslovanje vašeg odjela ili čak cijele tvrtke.

6. Iskomunicirajte barem jednom svoju poslovnu ideju

Kad ste već shvatili što i kako želite raditi, naučite i kako to prezentirati drugima. Ne samo prezentirati, nego i osvojiti klijenta.

7. Postanite stručnjak

Tridesete su vrijeme kad već trebate biti isprofilirani u onom području koje vas zanima. Do tada imate dovoljno vremena isprobavati, ali i usavršavati se u određenom području.

8. Proslijedite dalje

Već dugo vam na srcu stoji ta jedna ideja? Vrijeme je da je prezentirate šefu ili podjelite s kolegama na sastanku.

9. Postanite majstor u komunikaciji

Mnogi to ne postanu nikad i to samo zato što su lijeni. Do svoje tridesete trebate usvojiti barem osnove dobre i efikasne poslovne komunikacije jer vam to neće biti oprošteno.

10. Naučite minglati

Neznamo niti jednu osobu kojoj je ova poslovna disciplina draga, no nužna je. Mislite li razvijati svoju karijeru, posjećivanje raznih konferencija i događanja postat će redovita stavka u vašem rokovniku.

11. Disciplinirajte se na društvenim mrežama

Na pragu tridesete ste već ozbiljna, poslovna osoba. Kako će vas šefovi, suradnici i partneri tako doživjeti, ako na svom FB profilu još uvijek objavljujete proste viceve.

12. Nastavite učiti

To što ste na pragu tridesete još uvijek ne znači da ste “pobrali svu pamet svijeta”. Sjetite se da je učenje cjeloživotna navika.