DAME I GOSPODO jeste li znali da možete predvidjeti završetak braka ili dugogodišnje veze?

Postoji sat. Sat koji otkucava vaše posljednje zajedničke trenutke. Trenutke kad sve prelazi u rutinu i obveze izvršavanja zadataka. Sat koji će kucati dvije godine i onda će stati. Povratka više nema.

Jednom kad se sat koji otkucava posljednje dvije godine zajedničkog života pokrene, on, a često i ona, će vrlo teško primijetiti ikakvu razliku u njihovom odnosu. Naime, glavni problem je u tome što jednom kad je sat pokrenut skoro ga je nemoguće zaustaviti.

Sve ide svojim normalnim životom, posao, plaćanje računa, većere, druženja s prijateljima, briga i uživanje s djecom.

Kuća, dom postaju pomalo hladni. Postaje nalik na poslovni ured u kojem se odrađuje dvogodišnji otkazni rok, samo što jedna strana toga nije svjesna. A možda i obje.

Čak i u spavaćoj sobi postoje rutire, obveze, a seks je nezadovoljavajući. Mrvicu isprazan.

Primjećuje se određena distanca, čak ponešto prezira, ali u njegovoj glavi to je tek jedna faza koja će proči s vremenom.

Ona sve češće izlazi s prijateljicama, sestrom, rodbinom, provodi više vremena na poslu s kolegama.

Prpošna je i sretna kad je s prijateljima ili rodbinom, ali kad dođe doma osjeti se hladniji odnos i određena odsutnost iz zajedničkog života.

Njezini razgovori iznimno su praktični i funkcionalni, čak se i manje ljuti jer su joj očekivanja spuštena prilično nisko. Nema više argumenata u raspravama.

I onda jednog dana zbog tuge, osjećaja krivnje ili pak očaja inicira vođenje ljubavi. I biti će to odličan seks.

U njegovoj glavi slijedi potvrda “Ah, sve je ok i super.

Vratimo se na početak i odgovorimo na pitanje “Kakav je to sat?”

Sat koji imaju gotovo pa sve žene. To je dio njezine intuicije. Dio njezine zaštite. Sat je to kojem treba 24 mjeseca da stane i da se žena te njezino srce potpuno ugase. Vrijeme je to uloženo u završavanje zajedničkog života.

Nakon dvije godine muškarac obično bude iznenađen zahtjevom za razvod ili prekidom veze. Šokiran. U njegovoj glavi još je uvijek “sve super i ok”.

[adsense]

Tko je kriv?

Ona? Zato jer nije bila otvorena prema njemu? Komunikativnija? Voljna riješiti, spasiti situaciju?

On? Zato jer u dvije godine nije primijetio nikakav problem, nedostatak? Njezinu odsutnost?

Teško je pronaći krivca. Vatra se jednostavno počela gasiti dok oboje nisu bili spremni, svjesni ili voljni to gašenje spriječiti. Zaustaviti. Ponovno zapaliti.

Kako spasiti situaciju?

Biti svjestan svega. Oboje. Razgovarati. Voditi razgovore. Voditi PRAVE I TEŠKE razgovore o strahu, ranjivim osjećajima, neugodnim stvarima. Voditi razgovore koje uvijek izbjegavamo.

Voditi te razgovore prije nego se dvogodišnji sat pokrene jer jednom kad krene, teško ga je zaustaviti.

Biti svjestan problema. Oboje.

Stavovi izneseni u ovom tekstu stavovi su autora teksta te nisu nužno jednaki stavovima portala Gentleman.hr. Autor teksta poznat je uredništvu.