PRESS Zagrijavanje za SuperUho Festival koncertima Damien Jurada i Mac DeMarca

Line-up 3. SuperUho Festivala je zaključen i konačan popis imena koja čine glavni program ovogodišnjeg festivala su poznata. To su Devendra Banhart, Mark Lanegan, Shobaleader One, Peter Hook & The Light, Mudhoney, Pips Chips & Videoclips, Saul Williams, Lightning Bolt, Damir Avdić, Žen, Side Project, It’s Everyone Else, Franz Kafka Ensemble, Baden-Baden i Magul. Kao i prethodna dva izdanja i ove godine odabir izvođača pokriva izrazito širok spektar glazbenih stilova u rasponu od underground rocka i elektronike, preko hip hopa i free jazza pa sve do folk, kraut i indie rocka.

Krajem tjedna, u četvrtak 7.7. i petak 8.7., stižu nam dugoočekivani koncerti zagrijavanja za festival u Primoštenu nastupima Damiena Jurada na terasi kluba Močvara i Mac DeMarca u velikom dvorištu Jedinstva.

Damien Jurado jedan je od važnijih, ne previše eksponiranih aktera američke nezavisne kantautorske scene, koji je glazbenu priču započeo u svojoj sobi sredinom 90-ih, snimajući radove na kazetama, koristeći najjednostavniju opremu koja se i u to vrijeme smatrala primitivnom. Svirajući i uživajući u sirovoj estetici roots bluesa i folk glazbe iz doba 40-ih i 50-ih, Damien je već na prvom izdanju za vlastitu etiketu Casa Recordings do kraja kanalizirao jasno vidljiv talent u izricanju emocija i pogleda na život kroz dirljivu nepoliranu organsku glazbu i snažnu poeziju. Karizmom i čistoćom u glazbenom izričaju, Damien je vrlo ubrzo u tadašnjoj prijestolnici nezavisnog rocka Seattleu stekao svojevrsni kult obožavatelja, te ga ubrzo, kao sve važnijeg izvođača prepoznaje kultna izdavačka kuća Sub Pop za koju 1997. izdaje prvi album “Waters Ave S”.

Do sada je izdao 12 studijskih albuma te pregršt EP-a i singlova koje je mahom objavio za dvije velike nezavisne izdavačke kuće, Sub Pop i Secretly Canadian gdje je objavio aktualni “Visions of Us on the Land”, još jedan u nizu albuma koje je svjetska kritika obasula hvalospjevima.

U drugom dijelu europske turneje, uključujući zagrebački koncert 7.7. U Močvari dobiva pojačanje i nastupit će kao trojac, na turneji mu se pridružuju Josh Gordon na gitari i Heather Woods Broderick (bivša članica Efterklanga i Horse Feathersa, te pratećih bendova Laure Gibson i Sharon Van Etten) na klavijaturama.

Kanadski multi-instrumentalist i multimedijalni umjetnik Mac DeMarco pojavio se 2008. na glazbenoj sceni iz potpune anonimnosti pod pseudonimom Makeout Videotape. Odmah nakon završetka srednje škole izdaje “Heat Wave”, kolekeciju pjesama koju je napisao i snimio u periodima dosade i neraspoloženja prilikom prilagodbe na novo okruženju Vancouvera. U naglom preokretu 2012. Mac DeMarco izdaje pod svojim imenom EP „Rock and Roll Night Club“ za vlastitu izdavačku kuću Captured Tracks. Izričaj novog uratka zadržao je jednostavnu lo-fi pop formu Makeout Videotapesa obojivši priču mračnijom atmosferom, crpeći inspiraciju iz unutarnjih usamljenih prostora duše. Iste te godine izdaje prvi studijski album “2” koji publika i kritika odlično prihvaćaju lansiravši ga na sami vrh indie scene. 2014. godine izlazi drugi studijski album “Salad Days” koji je potpuno opravdao očekivanja, a kritika ga na kraju godine svrstava na vrh većine glazbenih ljestvica. U kratkoj pauzi između turneja Mac DeMarco na ljeto 2015. izdaje mini album “Another One”. Kao i prethodne, i ovaj album publika i kritika odlično prihvaćaju, bio je broj 1 na Billboardovoj “Top Rock Albums” ljestvici, a ujedno je postao i najprodavanije DeMarcovo studijsko izdanje.

Prije DeMarca, kao uvod u koncertnu večer, nastupit će australski glazbenik Alex Cameron u pratnji saksofonista Roya Molloya, a prije i poslije svih koncerta za glazbu i plesnu atmosferu do ranih jutarnjih sati i izlaska sunca nad nasipom Save zadužen je DJ Per Le Cler. Dok čekate nastupe Alexa i Maca i lagano ispijate lagano pivo na livadi, uživat ćete u pjesmama koje su obilježile 2015/-2016. godinu. Nakon koncerta party se seli u klub Močvara gdje će svirati set hitova od Pixies, The Smiths, Sonic Youth, Talking Heads, Pavement pa sve do LCD Soundsystem, The Knife, Crystal Castles.

A kako bi vam skratio vrijeme do koncerta sezone, Per Le Cler je pripremio i playlistu za toplinske udare i ljetne oluje. https://soundcloud.com/per-le-cler/sets/freaking-out-the-neighborhood

Na koncertu Mac DeMarca 8.7. u velikom dvorištu Jedinstva najavljujemo još jednu izrazito ugodnu suradnju koja će se nastaviti na SuperUho Festivalu u Primoštenu. Ljubitelji dobrog piva su svjesni craft revolucije koja se zadnjih godina događa u Hrvatskoj. Filozofija crafta je jednostavna i vrlo slična Žednouhoj, pružiti autentičan doživljaj kroz jedinstven i kreativan proizvod koji se dugo pamti. Craft pivovare čine male i nezavisne grupe ljudi, bez želje za komercijanim uspjehom jer sve podređuju kvaliteti proizvoda koji proizvode i ne pristaju na kompromise. Glazbeni festivali i koncerti gotovo nisu mogući bez dobrog piva pa već na Mac Demarco koncertu posjetitelji će moći uživati proizvode čak 4 domaće craft pivovare: Nova Runda, pivovara Medvedgrad, Zmajska pivovara i Varionica. Ovi pivari su začetnici domaće craft kulture i malo koji ljubitelj piva nije probao njihove craftove i ocjenio ih superlativima. Suradnju nastavljamo u Primoštenu čime postajemo prvi glazbeni festival u Hrvatskoj koje će u ponudi imati isključivo craft pive!

Plakat Mac DeMarco koncerta su napravili Sven Sorić i Hrvoje Spudić, This Town Needs Posters dvojac koji su nam već prije dizajnirali odlične plakate za koncerte Mark Lanegana, Melvins, Earth, Ariel Pinka.

Pored glavnog programa koji će se odvijati na dvije pozornice smještene unutar kompleksa nekadašnjeg hotela Marina Lučica, SuperUho će u suradnji s generalnim sponzorom Iskonom gostima festivala predstaviti niz popratnih sadržaja, koji će se osim na prostoru odvijanja festivala realizirati i na festivalskoj plaži koja je smještena na samo 70 metara udaljenosti od glavne festivalske lokacije. Između te lokacije i mora nalazit će se festivalski kamp smješten u gustoj borovoj šumi, a kao poveznicu kampa i glavne lokacije Iskon će urediti festivalsku zonu opuštanja koja će uz uživanje u hrani i piću u prekrasnom mediteranskom ambijentu ponuditi i zanimljive neglazbene sadržaje.