WHISKY ON THE ROCKS U kockici leda pronađeno 52 tipa bakterija – a u viskiju preživjela nije ni jedna

Viski nas, gospodo, štiti i od štetnih bakterija koje se nalaze u kockicama leda za piće. I tako se još jednom pokazao kao pravi gentleman, prijatelj i drugar.

Uglavnom, talijanski su znanstvenici otkrili čak 52 tipa bakterija koje žive u kockici leda. Naime, led su koristili u raznim, a čestim i popularnim alkoholnim pićima kako bi pobliže saznali nešto o tim bakterijama i pronašli gdje im je granica preživljavanja.

U novoj studiji pod nazivom “Prisutnost patogenih bakterija u kockici leda i vrednovanje njihova opstanka u različitim sustavima” talijanski su znanstvenici na 60 uzoraka leda, a prikupljenim na različitim mjestima i dobivenim različitim načinima (domaći, led u restoranima i kafićima, led koji se konzumira po industrijskim postrojenjima) naišli na čak 52 različite bakterija u 31 različitu vrstu bakterija.

Zabrinjavajući je to podataka upravo zbog toga je poznato da konzistentno izlaganje spomenutim bakterijama može dovesti i do inficiranja organizma.

Spomenuta studija koja je objavljena u analima mikrobiologije Annals of Microbiology otkrila je da je led koji se poslužuje u barovima, kafićima i restoranima jedan od najgorih. Isto tako su loše i kockice leda koje imamo doma po zamrzivačima.

Kao što vidite gospodo, izbjegavanje tih bakterija prilično je nemoguće, no, postoji rješenje, a to je viski.

Istraživači su tako namjerno kontaminirali kockice leda s četiri najčešće vrste bakterija pronađenih na prikupljenim kockicama leda te ih pomiješali s raznim alkoholnim pićima, uključujući votku i viski te razne koktele poput martinija, koktele s tonicima, ledenim čajem ili colom.

Iako je postojalo generalno smanjenje količine bakterijama zbog same prisutnosti alkohola, CO2 te promjene pH vrijednosti pića, znanstvenici su otkrili su votku i pića bazirana na votki preživjele sve četiri vrste bakterija. Pića u koje je stavljena cola ubojita su za dvije od ukupno četiri vrste bakterija, dok je tonik preživjela tek jedna vrsta bakterija.

No, ono što je najzanimljivije viski i pića bazirana na viskiju nije preživjela ni jedna bakterija. Razlog tome najvjerojatnije je niska pH vrijednost viskija koja pada i do 4,2 što pak je prilično kiselo i pogubno okruženje za mnoge bakterije. Votka je pH neutralna te iznosi 6 i nema nekog ozbiljnijeg utjecaja na bakterije.

Naravno studija nije dokazivala niti se bavila štetnošću pronađenih bakterija na ljudski organizam, te da li ikakva šteta uopće postoji, no svakako je dobro znati da nam omiljeni viski uvijek čuva leđa.

Sláinte.