Tri zlatna pravila najboljeg uživanja u pivu, a koja vas stari nije naučio

Iako se muškarci često smatraju profesionalnim konzumentima alkohola, mnogima pada mrak na oči odnosno smatraju se manje vrijednima ili čak uvrijeđenima ako dama popije više od njih i ne završi u nekom poluležećem, odnosno njihovom omiljenom, položaju na šanku, oni to vrlo često nisu.

Za većinu muškaraca vrijedi savjet zlata vrijedan – popiti pivu, dvije i otići doma dok si još pristojan.

No, ponekad to nije lako, ponekad je društvo odlično, ponekad se treba malo opiti, biti malo smiješan, ali opet u granicama dobrog ukusa, u granicama realnosti i normale, jer ipak nismo svi mi sreće kao ovi Rusi.

Jim Koch osnivač pivovare Sam Adams u Bostonu podijelio je nekoliko zlata vrijednih savjeta, štoviše trikova kako izdržati u takvom društvu i kako ispasti frajer ili frajerica s najvećom tolerancijom na alkohol.

Naravno uvijek vrijedi ono gentlemansko pravilo da kada iza ponoći krenu kratki po šankovima vrijeme je za polazak kući.

Pravilo broj 1 – pijte tako da se ne napijete

Da moguće je popiti nekoliko dodatnih piva, pa čak i za vrijeme ručka na radnom mjestu, a da se ne vratimo u lagano pripitom i letargičnom stanju natrag na posao. Trik je doista jednostavan i direktno je vezan uz jednu namirnicu u pivu, a to je kvasac.

U obližnjem dućanu kupite već aktivirani (instant) kvasac u prahu te ga prije pivica popijte pomiješanog s malo tople vode. Kao kad i slažete domaći kruh ili pecivo – kvasac u prahu stavite u malo tople vode i pričekate par minuta prije miješanja. Tako i ovdje, pričekajte par minuta i popijte.

Znanost koja se skriva iza ovoga je prilično jednostavna. Naime, kvasca kao živi organizam je jedna vrsta gljivica koje sadrže enzim koji rastvara alkohol na njegove prirodne komponente. Isti je to onaj enzim koji se nalazi u našoj jetri. Stoga ako ubacimo malo konjice i jurišnika u obliku kvasca u želudac, alkohol će se već početi rastvarati u samom želucu te će spriječiti daljnju intoksikaciju.

Prema njegovom savjetu i iskustvu dovoljna je jedna mala žlica kvasca netom prije konzumiranja alkohola, a koja će pokriti sljedećih tri pive. Umjesto tri vaš će organizam izgledati kao da ste popili jednu ili dvije. Naravno svačiji je metabolizam drugačiji, stoga je ipak najpametnije eksperimentirati – prvo u dućan po suhi kvasac i onda u prvi beer pub.

Embed from Getty Images

 

Pravilo broj 2 – obraćajte pažnju na postotak alkohola

Ovo je pomalo očito, ali opet kad se nalazite za stolom, u društvu doista zadnje što radite je gledate postotak alkohola u piću. Pogotovo ako se nalazite u nekom pubu koji ima nekoliko stotina pa i više piva u ponudi.

Na prvi pogled, pivski laici će vas savjetovati da se držite svijetlih piva jer su alkoholom slabije od onih crnih. Naravno to nije točno, a kao eksperiment vas pozivam da se okušate u recimo 3 Pozoja Zmajske pivovare s tri recimo Portera iste pivovare. Iako su i jedna i druga alkoholno jača piva (7,3% naprema 6,5% alkohola) dva će vas svijetla Pozoja ošamutiti kao tri tamna Portera. Uglavnom, držite se piva koje su alkoholno ispod 5% što pak je slučaj za skoro sve pale ale vrste piva u Hrvatskoj. (Iako ovo nije plaćeni odlomak, ne bi nam teško sjelo pokoje pivo).

 

Pravilo broj 3 – pijte cijelu noć bez bojazni od mamurluka

Ovo se u potpunosti slažem s Kochom jer i sam koristim ovu metodu, odnosno dvije metode.

Naime, tajna je u pijenju vode. Iza svake pive popijte pola čaše vode, hidratizirajte se, odnosno razrijedite to pivo u sebi.

A druga tajna je u tome da se držite pive. Možda je to malo teže objasniti jer 99% naše nacije pod pivom smatra neku od industrijskih piva, a od kojih će vam nakon 2-3 popijena pivi biti pomalo zlo ili će krenuti glavobolja.

Dakle držite li se kvalitetnih zanatskih piva, kojih u Hrvatskoj ima sasvim dovoljno, čak i da ne rijedite uživanje u pivu vodom vrlo je vjerojatno da sljedećeg dana neće biti mamurluka, osim nešto malo umora. Dakle ovo je više puta provjeravano na vlastitom biću :)