14 zanimljivih činjenica o Guinnessu koje sigurno niste znali

Na dan Svetog Patrika koji nema je tu za nekoliko dana, diljem svijeta se popije više od 13 milijuna pinti Guinness pive. U čast ovom po mnogima savršenom, dakle ne crnom, već crvenom pivu donosimo 14 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali, a koje će vam uvelike pomoći da već sljedećeg tjedna kad ćete slaviti Svetog Patrika u omiljenoj vam pivnici budete pravi pivski snob i znalac.

1. Guinness je crven

Dakle nije crni, već je tamno crvene boje rubina – usmjerite ga prema svijetlu i uvjerit ćete se sami. Razlog tome je što se sladni ječam prije kuhanja prži.

2. Svi imaoci brka zajedno svake godine bace 162 719 pinti pive

To je onaj dio pive koji nam ostaje u brku. Podatak možda i nije najtočniji jer mnogi od nas zdušno posrću sve što je zapelo u brku. Sukladno tome nastao je takozvani “porez na brk” u iznosi nekih 4,58 funti, odnosno 40ak kuna, 3 pinte Guinnessa!

3. Savršeno točenje traje dvije minute

U nas se tek na rijetkim mjestima može pronaći onaj pravi točeni Guinness, no imamo Guinness Draught u limenkama koji je manje više isti onom točenom u nekom pubu. Dakle točenje Guinnessa podijeljeno je u 6 koraka i traje 119 sekundi, a tajna je u tome što se s točenjem staje nakon 3/4 čaše kako bi mjehurići dušika kreirali prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon jedne minute stajanja pivo se dalje toči do kraja.

Na dan Svetog Patrika koji nema je tu za nekoliko dana, diljem svijeta se popije više od 13 milijuna pinti Guinness pive.

4. Pijete ga krivo

Guinness se pije tako da se lakat digne u zrak jer Guinness piju pouzdani muškarci i žene, te se u jednom mahu pije kroz pjenu, odnosno kroz najzahmeljeniji i najgorči dio sve dok se ne dođe do slatkog okusa. Pije se dakle u jednom mahu dok ne ostane nekih 3-4 visine pjene u čaši.

5. Mala bijela kuglica u limenci ima ime i važnu ulogu

Zove se widget i napunjen je s dušikom bogatom pivom. Kad otvorimo limenku zbog nagle razlike pritiska piva iz widgeta miješa se s okolnom pivom te se tako stvara prepoznatljiva pjena kakva se nalazi samo kod ispravno točenog Guinnessa.

6. Guinness widget bitniji je od interneta

U Engleskoj Guinnessov je widget bitniji od samog Interneta i nositelj je nagrade “Queen’s Award for Technological Achievement”.

7. Guinnessova knjiga rekorda nastala je kako bi riješila razmirice u pubu

Naime, 1951 godine, ondašnji direktor Guinnessa Hugh Beaver otišao je s prijateljima u lov te je tako krenula rasprava o tome koja je najbrža sportska igra u lovu na ptice. Naravno do odgovora nisu došlu jer je mišljenja bilo previše i tako je odlučio izadi knjigu koja će rješavati sva takva pitanja i rasprave diljem pubova.

Guinness widget bitniji je od interneta

8. Pivovara Guinness potpisala je najam zgrade na 9 000 godina

1759. godine kada ja Arthur Guinness krenuo s proizvodnom pive u onda raspoloživoj St. James’s Gate pivovari toliko mu se dopala da je kroz par mjeseci potpisao najam na 9000 godina. Godišnji najam onda je iznosio 45 funti i rok najma je bio u najmanju ruku pretjeran, no kako je krenula proizvodnja vrlo brzo trebalo je pokupovati i okolno zemljište za proširenje proizvodnje.

9. Guinness se predstavljao kao zdravstveni proizvod

Na prvom je tako plakatu pisalo da je Guinness stout “dobar za jačanje organizma nakon gripe i ostalih bolesti” dok su doktori tvrdili da obogaćuje krv i liječi nesanicu. Slogan je bio “Guinness je dobar za tebe”, a što vrijedi i danas.

10. Guinness se besplatno davao donorima krvi

Naime, smatralo se da je ovo pivo savršen izvor željeza (ali nije) za krv te se besplatno dijelio svima koji su darovali krv. Tek je 2010. godina matična tvrtka Diageo prekinula tu vrstu promocije.

11. Ima malo kalorija

Jedna mala limenka 0,33 l Guinnessa sadrži svega 126 kalorija, 16 više od Bug Light pive. Razlog tome je manja količina alkohola u Guinnessu koja iznosi 4,2%.

12. Guinness (još) nije za vegane

Guinness kao i mnoge druge pivovare za filtraciju koriste takozvani isinglass, odnosno kolagen dobiven iz sušenih ribljih mjehura. No, imaju oni i vegane na pameti te polako spremaju i sustave filtracije koje neće sadržavati taj kolagen. Australski Guinness već je pripremljen i za vegane.

Guinness se besplatno davao donorima krvi

13. Irska je ovakva zbog Guinnessa

Arthur Guinness bio je poduzetnik, ali isto tako i filantrop. Nerijetko je pomagao siromašnima i potrebitima, čak je i bio u odboru bolnice koja je pomagala svima onima koji nisu imali sredstva za liječenje. Neki kažu da je za vrijeme drugog svjetskog rata upravo Arthur Guinness spasio Irsku od propasti.

14. Guinness je najbolji u Irskoj

Doslovno. Naime rezultat je to istraživanja Instituta za tehnologiju hrane koje je sprovedeno u 71 lokalu u 14 zemalja svijeta. Najbolji Guinness je ipak bio u Irskoj, a razlog tome je vjerojatno njegova svježina. Svo ovo pivo koje se prodaje u SAD, Irskoj i Engleskoj dolazi upravo iz pivovare u Dublinu.

Guinness je najbolji u Irskoj