Kako su gospoda nekad, a kako danas, štitila brk prilikom jela (i pila)

U životu muškarca kojem je stalo do brka postoje ponekad pomalo nezgodne situacije koju mogu shvatiti samo oni koji nose brk, a to je umakanje vrhova brkova u namirnicu koju jedemo ili piće koje ispijamo.

Bez obzira radi li se od jušnom jelu, toplom napitku, alkoholnom piću ili običnim špagetama bolonjez skoro pa je nemoguće jesti, a da dio namirnice ne ostane na brku. S vremenom muškarac ipak primoran borbom za opstanak razvije tehniku i vještinu hranjenja sa što manjim umašćivanjem brka, ali put do tog višeg stupnja svijesti i vještina je prilično trnovit.

Otkako je džentlmena odtada je i borbe za čisti i ponosan brk. Metoda ima raznih, od okretanja žlice naopačke pri samom ulazu u usta, preko usitnjavanja špageta na komadiće koji stanu na žlicu pa do pridržavanja brka prilikom ispijanja kave, pive ili viskija. Sve zahtijeva neki dodatni rad, a usitnjavanje špageta je svojevrsni kulinarski egzodus.

Uglavnom metode, koje danas poznajemo, nisu 100% efektivne i vjerojatno nikada neće ni biti, no svakako ćemo spomenuti pokušaje brkonoša u držanju brka što čišćim.

Prvi konkretni proizvodi za zaštitu brka pri jelu nastali su u Viktorijansko doba te su neke, ne tako sulude, ideje zadržane još i danas u uporabi.

Edmund C. Gladwinov Moustache-Protector iz 1901. godine jedno je od prvih rješenja koja su se aplicirala na lice brkonoše, nešto slično poput naočala (brkočale). Brk je bio pravilno spremljen i zaštićen od kontakta s bilo kojom vrstom hrane. No, ipak ideja i nije baš zaživjela iako je zaštitnik i patentiran.

S druge strane, današnja hipster generacija je kadra popularizirati i ovakav zaštitnik brka.

brkobran

Šalice za čaj, kavu ili krigle za pivu na principu Moustache-guard šalice se koriste i danas i to dosta često. Prilično su funkcionalne i štite brk od raznih vrsta pića i napitaka.

mustache-cup

Žlica za zaštitu brka se koristila prilikom konzumiranja jušnog jela. Danas ne vjerujem da se koriste. Bila je rađena na principu gornje šalice te je blokirala kontakt brka i jela. Naravno za pravilnu upotrebu te žlice bilo je potrebno znati manire i način kako se nekad gospodski jela juha. Ovakve žlice datiraju iz daleke 1865. godine.

moustache-spoon-1904

Danas se upotrebljavaju razne izvedenice ondašnjih brkobrana, brkostraža ili brkoštita. Ponajviše su zaštite potrebne pri kriglama za pivo jer pjena pive koja uđe u brk i ne ispere se kroz neko vrijeme ostavlja prilično neprimamljiv okus stare isušene – pjene od pive. 

Whisker Dam je jedan od dodataka koji se mogu staviti na skoro svaku normalnu kriglu i pritom prilično efektivno zaustaviti prodor pjene ili craft pive u brk. Uspoređuju ga s kišobranom za lice.

Slično Whisker Damu je i MoGuard, dodatak koji se aplicira na čašu te je isto kao i Whisker namijenjen sprječavanju kontakta brka sa prehrambenom namirnicom u, recimo, agregatnom obliku pive.

Ukoliko pak mobilnost nije toliko bitna te nam treba nešto za ispijanje kave ili čaja u uredu ili u vlastitom domu onda nam u susret zaštiti brka mogu izaći i šalice za čaj, kavu ili kapučino poput ove iz Fireboxa.

p7051_column_grid_12

I naravno inačica vrča (pinte) za pivo sa zaštitiom za brk, mada ukoliko je moguće, pivo je najbolje piti iz njegove originalne flaše jer je tada brk najsigurniji te je najizglednije da ostane čisti.

moustache-01

Ukoliko pak se proboj ipak dogodi nije potrebno dizati paniku. Na prvu uzmemo salvetu ili maramicu te obrišemo brk kako bi ga vizualno očistili. Kasnije nakon jela dovoljno ga je isprati vodom. Nije potrebno nakon svakog jela, a kad bi omastili brk, prolaziti kuru čišćenja šamponima za bradu, češljanja i nanošenja ulja te balzama za bradu i brkove.

Naš gustiš na licu ipak je postojan i otporan na sve nedaće koje ga snađu tijekom dana.