GOSPODO Zašto još uvijek ne pripremate hladnu kavu? Da, bolja je, jača je i prije svega ukusnija

Koliko ste puta čuli onu: "Pa ne mogu skuhati kavu, a da bude hladna"? Moguće je i svakako preporučamo da se prebacite na hladnu kavu.

Dvije stvari su me istog trenutka privukle kad sam saznao za Arctic Cold Brew Coffee System. Prvo je hladna, ledena kava, a bez potrebe za kuhanjem, a drugo je što je ova Indiegogo kampanja premašena za 4089%, a to znači da postoji izniman interes za ovakvim sustavom. I apsolutno mi je sve jasno.

Iako se ne radi o nekom novom ili revolucionarnom konceptu, jer kuhanje hladne kave datira još iz 16. stoljeća i to iz Kine, hladno kuhanje kave donosi nam nježniju i ukusniju kavu. Ono što nam Arctic omogućuje je da utječemo na neke od elemente procesa kao što su količine kave, stupanj prženja kave i samo trajanje hladnog kuhanja kave.

Da odmah eliminiramo upitnik, hladno kuhanje kave uz pomoć ovog sustava traje od 12 do 24 sata, dakle stvar je u planiranju, no ako ste redoviti, dnevni kavopija, onda svakako planirate unaprijed i to veće količine jer ovakva kava može stajati u vašem frižideru i do dva tjedna bez gubitka okusa i svojstava. U najmanju ruku stavljate novi batch kave u nedjelju popodne i mirni ste cijeli tjedan.

Ovo hladno kuhanje kave rezultirat će kavom koja će vas više razbuditi, a efekti su primjetno intenzivniji od klasičnog kuhanja kave, što znači da na istu količinu zrnaca kave dobivate daleko veći efekt kofeina. Što pak opet znači ušteda ne samo na kavi, već i na struji, plinu, vremenu i svemu ostalome što trošite na dnevnoj bazi za ovaj crni napitak.

Naravno ako vam je pojam hladne kave nešto što organski ne podnosite, kavu uvijek možete podgrijati. Naravno Arctic ne koristi filter, plastične čaše ni išta drugo što dodatno zagađuje okolinu.

Zar to nije super?

No, ako vam je 79 dolara mao previše za izdvojiti za ovaj Arctic sustav, ili bi jednostavno htjeli prvo probati hladnu kavu, onda se poslužite slijedećom metodom (ja svakako hoću):