BONTON: Kako primiti kompliment kao gentleman

kompliment

Kolegica na poslu, slučajni stranac, ako nitko drugi vaša mama, reći će vam nešto laskavo kada izgledate dobro. Problem je, što se ljudi često osjećaju neugodno kada im se udijeli kompliment. Ponekad se čak osjećaju pretjerano skromno, krivo ili ih je sram. Ili počinju razmišljati “što mi zapravo ta osoba želi reći?” i da li je to samo potez nakon kojeg će ta osoba tražiti neku uslugu. Posljedica takvih osjećaja je često čudan odgovor na kompliment i općenito nezgodna situacija. Pozitivan čin se naprosto preokrene u nešto negativno. U najgorem scenariju, ispadnete totalni idiot. Evo kako NE trebate odgovarati na kompliment.

1. Ne ispravljajte ljude

Kompliment: “Baš ti je lijepo odijelo!”

Odgovor: “Pa, zapravo to je sportski kaput.”

Upravo ste ispali totalni idiot. Naravno da se odijelo razlikuje od sportskog kaputa, no ova osoba samo pokušava biti ljubazna prema vama. Ovo nije ni vrijeme, ni mjesto da je ispravljate.

2. Oduprite se porivu da pobjegnete

Komplimet: “Sviđa mi se tvoj …”

Odgovor u pola izrečenog komplimenta: “Oh, moram ići. Žao mi je.”

Uh, ovo je loš potez. Osim što je prilično čudan, stvara i osjećaj kod druge osobe da je rekla nešto pogrešno. Toliko pogrešno da ste pobjegli glavom bez obzira.

3. Ne poričite

Kompliment: “Baš ti je dobra brada.”

Odgovor: “Ma nije. Zaista mi ide na živce i jedva čekam da je se riješim.”

Ovakav odgovor stvorit će dojam da mislite da druga osoba ima loš ukus. A osim toga, definitivno ćete se pokazati kao osoba koja nema takta.

4. Ne skrećite kompliment

Kompliment: “Baš mi se jako sviđa tvoja kravata.”

Odgovor: “Ma nije, tvoja je bolja.”

Ovo već rade pravi profesionalci u lošem primanju komplimenata. Ostaviti ćete dojam neiskrene osobe, ponavljajući identično što vam je zapravo ta osoba rekla. Zar biste vi nekome vjerovali da vam kaže “ma nije, tvoja je bolja”?

5. Ne objašnjavajte previše

Kompliment: “Super su ti cipele.”

Odgovor: “Pa, zapravo mi ih je kupila mama, a ona uvijek kaže da žene prvo gledaju cipele. Nosit ću ih sutra navečer, pa se zaista nadam da ću uloviti kakvu dobru koku noseći ih. Možda je poslije i upoznam s mamom, nakon što joj objasnim kako mi je mama odabrala baš te cipele koje se njoj sviđaju.”

Trebamo li ovo komentirati ili vam je primjer odgovora sam po sebi dovoljan? :-)