Opasnosti koje nosi svakodnevno konzumiranje piva

Nakon vode i čaja, pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića. Teško je osporiti njegov značaj na kućnim zabavama ili za vrijeme nogometne utakmice i koncerata, no kao i sa svakim alkoholom, važno je ne pretjerivati s konzumacijom.

Prema nekim stručnjacima, muškarci bi trebali ograničiti dnevni unos na maksimalno dvije pive od 3 dl, dok bi žene smjele piti najviše 3 dl pive. Ipak, veliki broj nutricionista reći će vam da ni to ne bi trebala biti dozvoljena količina zbog svih nuspojava koje pivo može imati na vaše tijelo.

Kilogrami se gomilaju

Mnogi žele misliti kako se tekuće kalorije ne broje, no to nažalost nije tako. Pivo može potaknuti puno praznih kalorija, što će gotovo uvijek uzrokovati debljanje, pa čak i dovesti do onog ‘popularnog’ pivskog trbuha. Za jedno manje pivo se kaže da ima istu kalorijsku i energetsku vrijednost kao i jedan manji sendvič. Osim toga, piva može dovesti do napuhanosti zbog sastojaka poput ječma.

Možete skratiti životni vijek

Pivo vam, kao i svaki alkohol, može pomoći da se osjećate sigurnije, opuštenije i življe u određenom trenutku, međutim ako pijete više od 5L pive tjedno, sigurno ne radite svom tijelu uslugu.

„Što više pijete, to je veći rizik za smanjenje vašeg životnog vijeka“, potvrdila su mnoga istraživanja. Tako jedna studija iz 2018. godine sugerira da više od tri alkoholna pića tjedno povećava rizik od prerane smrti za 20%. Ako želite dulje živjeti, limitirajte količine.

Osim poštivanja preporučenog maksimalnog dnevnog unosa pive, ljubitelji ovog pića koji nastoje održati svoje zdravlje pod kontrolom, također bi trebali voditi računa o vrstama pive koje piju. Tamna piva, na primjer, imaju više antioksidansa i veći udio željeza u usporedbi sa svjetlijim pivima, što je dobro za prijenos kisika kroz tijelo, prenosi EatThis.

Vaši treninzi mogli bi patiti

Mnogi uspješno odrađeni treninzi završavaju pivom s društvom, no treba imati na umu da ono nije najbolje rješenje prije ili poslije treninga. Zapravo, možda biste ga se trebali u potpunosti kloniti ako želite imati učinkovit trening u teretani. Pivo dehidrira, stoga ćete smanjiti učinak svog treninga i nećete moći obnoviti svoje mišiće nakon vježbanja jer vaše tijelo mora ostati hidrirano.

Prema Nutrition Twins, dijetetičarkama, nutricionisticama i osobnim trenericama Tammy i Lyssie, ispijanje pive prije odlaska u teretanu moglo bi izazvati niz fizičkih simptoma za koje se nadate da ih nikada nećete osjetiti dok radite kardio ili dižete utege, uključujući umor, slabost, poremećenu koordinaciju ruku i očiju, poteškoće s ravnotežom, promjene krvnog tlaka i otkucaja srca.

Povećan krvni tlak

Što više pive pijete, veća je šansa za povišenijim krvnim tlakom. Iako je normalno da se vaš krvni tlak povećava i snižava tijekom dana, dugotrajna razdoblja povišenog krvnog tlaka mogu povećati rizik od razvoja ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući povećanje rizika od bolesti srca ili moždanog udara.

“Kada popijete previše pive, to bi moglo suziti krvne žile jer se povećava proizvodnja hormona renina”, rekle su Nutrition Twins. Renin također smanjuje količinu urina koju vaše tijelo eliminira. Kombinacija suženih krvnih žila i viših razina tekućine u tijelu uzrokuje visoki krvni tlak.

Veći rizik od dijabetesa

“Kada pijete previše pive, to smanjuje učinkovitost inzulina i uzrokuje porast razine šećera u krvi“, objasnile su Nutrition Twins. Kada vam je šećer u krvi stalno visok, to povećava vaše šanse za dobivanjem dijabetesa.

Bitno je znati da ne morate potpuno izbaciti pivo iz svog života, kao ni čašu vina s vremena na vrijeme, no ako vam je ipak pivo jedno od omiljenih pića, konzumirajte ga u umjerenim količinama i uvijek budite oprezni i svjesni. Ako ste zabrinuti zbog količine koju pijete ili dnevnog unosa, posavjetujte se sa stručnjacima ili liječnikom.

Vezani sadržaj: