Istina je da svi imamo omiljenog filmskog zlikovca, priznali to ili ne. Ranker to zna pa su na svojim stranicama proveli anketu i nakon što su zbrojili glasove objavili koji su to “najveći i najopakiji filmski likovi koje volimo mrziti”.

O samoj listi bi se moglo naširoko raspravljati, jer po našem ukusu bi Hannibal Lecter trebao biti više u poretku.

Kao i nezboravni Anton Chigurh, kojeg je u filmu Nema zemlje za strace braće Coen maestralno odglumio Javier Bardem i savršeno utjelovio čistu esenciju nezaustavljivog zla. Stvarno mislimo da je zavrijedio višu poziciju od broja 16…

Baš kao što je bolji plasman zavrijedio i Hans Landa, kojeg je u filmu Nemilosrdni gadovi Quentina Tarantina glumio Christoph Waltz te je za to ostvarenje dobio Oscara za sporednu ulogu i proglašen je najboljim glumcem na Filmskom festivau u Cannesu.

No zato nikakvo iznenađenje nije “najbolji negativac”. To je, naravno, Joker, kojeg je u Vitezu tame savršeno tumačio pokojni Heath Ledger i za što je posthumno također nagrađen Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Sam Ledger je za svog Jokera reako da je “psihopat, masovni ubojica, šizofrenski klaun s nula empatije”. Pravi zločinac od kojeg je ježimo, ali još uvijek ima trenutke u kojima ga gotovo žalimo.

Dakle, Joker se nalazi na vrhu popisa, sa 17.577 glasova (u trenutku pisanja ovog članka), a ostatak probranog društva u Top deset je kako slijedi, dok ostatak popisa možete provjeriti na Rankeru:

1. Joker – Vitez tame

2. Darth Vader – Ratovi zvijezda

3. Hannibal Lecter – Kad jaganjci utihnu

4. Voldemort – Harry Potter

5. Freddy Krueger – Strava u ulici brijestova

6. Jack Torrance – Isijavanje

7. Palpatine – Star Wars

8. Agent Smith – Matrix

9. Terminator – Terminator

10. Magneto – X-Men