ANIMAFEST 2018 Obojana prostranstva pop-kulturnog identiteta

Animirani dokumentarizam izuzetno je snažan filmski trend posljednjih dvaju desetljeća, da spomenemo samo slavne primjere Valcera s Baširom, Slike koja nedostaje i Animafestovog pobjednika Magične planine Ance Damian.

Taj se trend na ovogodišnjem Animafestu 2018 najraskošnije očituje u francuskom filmu Pet godina nakon rata rađenom djelomično, baš kao i Valcer s Baširom, u rotoskopskoj tehnici vrlo živih boja.

Autori su mu Samuel Albaric, Ulysse Lefort i Martin Wiklund, od kojih su druga dvojica zaslužna za animaciju. Albaric je autor dokumentarnih filmova Suveniri iz Gaze (2008) i Des étoiles et des hommes (2009), a Pet godina nakon rata napravio je o svome rođaku Timu koji je u Parizu odrastao bez oca Jaffara, iračkog izbjeglice koji se spetljao sa Židovkom i potom odselio u Montpellier.

Samuel Albaric, Animafest 2018, Zagreb
Samuel Albaric

Ispovjedni film spektakularno i često duhovito, s brojnim uveseljavajućim pop-kulturnim referencama vizualizira fantazije i projekcije jednog dječaka i muškarca, kao i njegovo postepeno traganje za identitetom.

Prvi susret oca i sina jedini je ne-animirani dio filma kojega slobodno možemo ubrojiti u vizualne poslastice ovogodišnjeg Animafesta.

Ljubitelje animiranog dokumentarizma iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2018. zanimat će i filmovi Crno plavetnilo Beate Hecher i Markusa Keima (o izbjegličkoj krizi i pogubnom prelasku Mediterana) i Obon Andrea Hörmanna i umjetnice SAMO (o jednoj od posljednjih živih svjedokinja eksplozije atomske bombe nad Hirošimom), ali iako je Obon vjerojatno cjelovitiji film, nenadmašne boje i fanovska namigivanja iz Pet godina nakon rata mogu se preporučiti gledateljima svih ukusa.

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Filmski program čini 400 filmova iz više od 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

Ulaznice se prodaju u sustavu Kupiulaznicu.hr.

Dalibor Jakus, Animafest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.