Gospodo, naučite kušati viski kao pravi majstor viskija

Majstor viskija Brian Nation, a koji je glavni krivac za Jameson Whiskey, objasnio je svoj proces kušanja i testiranja viskija. Uglavnom kušanje, odnosno uživanje u viskiju, zahtijeva određeni nivo naše pažnje. No, na što moramo posebno obraćati pažnju i kako se pripremiti objašnjeno je u sljedećim koracima.

Korak 1: Priprema

Prije samog kušanja viskija potrebno se pripremiti, odnosno potrebno je pripremiti naša osjetila, pupoljke i nepca, a kako bi znali reagirati na viski. Drugim riječima pokušajmo mirisati jabuku, karamelu i pokušajmo se koncentrirati samo na to. Bez ikakvih distrakcija. Identificirajmo i pamtimo sve te arome, okuse jer da bi bili upoznati s tim aromama u viskiju, moramo ih dobro poznavati u izvornom obliku. Kušanje i testiranje viskija nije otkrivanje novih nama nepoznatih okusa, već uspoređivanje s onime što znamo. Teško da ćemo otkriti arome karamele u viskiju, ako naše tijelo, naš mozak nije prije bio upoznat s tom aromom.

Nation preporučuje stoga da se prije kušanja upoznate s čestim okusima i aromama u viskiju, a za to postoje razni whiskey tasting paketi poput ovoga. Dakle, ono što je krucijalno za opisivanje i cijenjenje određenog viskija je poznavanje upravo tih univerzalnih deskriptora (opisni okusi i arome koji se koriste u opisivanju viskija)

Korak 2: Točenje i miris

Nation najprije miriši viski čisti, bez vode i bez leda. To mu omogućava da kasnije nakon dodavanja vode može uspoređivati arome. Kako znati koji viski vam više odgovara čisti ili s vodom, a bez da ga prije kušate?

Kad mirišem viski pokušavam asocirati arome koje dobivam sa svojim iskustvom i kuhanjima koja sam odradio“. Stoga kad stavite nos u čašu pokušajte se prisjetiti na što vas podsjeća, možda na svježe pokošenu travu, možda na koru od naranče. Bitno je da ispravno pogodimo te deskriptore .
Također razmišljam o starosti viskija, o bačvama u kojima je stajao. Stvari su to situacije koje pomažu identificiranju određenih elemenata,” izjavio je Nation.

Korak 3: Okus

Prvo i osnovno viski se ne pije kao jutarnja rakija, a gdje je cilj što bolje zaobići jezik i osjetila i čim prije zagrijati trbuh i poboljšati malo taj uspavani krvotok. Viski se pije polako.

Prvo se stavi malo na jezik i pusti se tamo 3 sekunde prije nego ga progutamo.

Viski neka bude po cijelom jeziku, neka sva osjetila jezika izvuku van svaki poznati podatak. Nakon što ga progutamo krećemo s uživanjem u okusima i mirisima koji su nam ostali u ustima te onima koje smo udahnuli.

Ako tu primjerice osjetimo dosta suhog voća onda je viski vjerojatno ležao u cherry bačvama. Osjećamo li vaniliju? Viski je ležao u bourbon bačvama američkog hrasta. Ovo je samo mali djelić kompleksnosti koju nam nudi svaki viski ponaosob.

Nakon što progutamo viski proces kušanja još nije gotov. Slijede završne note, takozvani finish. Prema Nationu “Uvijek čekam taj finish, koji me provodi kroz spektar okusa. To je kao da vas viski vodi kroz svoj proces nastajanja, od drva, preko destilata pa sve do same mješavine slada. To je meni znak kvalitetnog i dobrog viskija“.

Mnogi viskiji neće biti savršeno balansirani aromama i okusima. U tom slučaju tražimo one okuse i mirise koji se posebno ističu. Tu možemo dobiti puno spaljenog hrasta i bourbona iz bačve, možda cimet, papar ili možda neke druge biljne začine. Poznavajući upravo takav profil viskija možemo zaključiti hoće li biti idealan za recimo neki koktel ili jednostavno najbolji takav kakav je, a uz tri kapi vode, čisto da dignemo malo aromu.

Korak 4: Ponavljanje s vodom

Kad dodamo te tri kapi vode u viski mi efektivno poboljšavamo arome i smanjujemo alkohol,” rekao je Nation. “Ponekad voda odgovara viskiju i pomaže mu u boljem okusu, ponekad je bolje piti viski bez vode. To su situacije koje svatko moramo zasebno otkrivati i eksperimentirati, odnosno otkriti koji viski nam ide s vodom, a koji je bolji bez nje. Što se tiče Jameson viskija, koji je tri puta destiliran i vrlo nježan, njemu vjerojatno ne treba voda, ali opet na vama je da to otkrijete“.

Voda se obično stavlja kada se kuša neki cask-strength viski, a to je snaga viskija, odnosno postotak alkohola u viskiju koji se nalazi u samoj bačvi kojoj leži. On ide od 60% do 65% volumena, te je voda u tom viskiju potrebna, a kako bi sakrila alkohol i dopustila svim tim aromama i okusima da dođu u prvi plan.

Korak 5: Evaluacija

Kakav je bio viski? Dobar, prosječan, loš ili nešto drugo. Dobar za koktele, za rijediti s vodom ili jednostavno čisti. Evo što Nation kaže što traži u dobrom viskiju: “Za mene, da bi viski dio dobar, mora imati određeni balans aroma i okusa te mora pokazati određenu dozu kompleksnosti. Trudiš se pronaći tu jednu notu koja prevladava, no svaki povratak tom traženju otkriva nešto sasvim novo. Za mene to je odličan viski. No, na kraju krajeva, sve ovisi o vama, o tome gdje i kako vi uživate u viskiju.

Brian Nation, majstor viskija u Jameson’s Midleton destileriji.