Malo selfhelpa gospodo, 5 metoda za liječenje slomljenog srca

Osim gubitka bliske osobe, prekid je vrlo često najbolnija i najteža točka u našem životu, koja nas može dotući i emocionalno i fizički. Malo je tako jadnih stanja kao onih u kojima se osjećamo poniženo, odbačeno i nepotrebno.

Možemo to stanje usporediti sa svojevrsnim “obrnutim zaljubljivanjem”. Kao što ste se u zaljubljenosti nepresteno smješkali, sada svako malo plačete isto tako bez apsolutno ikakovg valjanog razloga; kao što ste onda provodili mnoge sate, pogotovo noćne, u fizičkoj bliskosti ili beskonačnim razgovorima, sada grlite jastuk i satima, pogotovo noćnim, nastavljate voditi beskonačne dijaloge u glavi, “govoreći” sve što vam se čini da ste propustili reći, uvjeravajući drugu stranu da je pogriješila kad vas je ostavila; kao što vam nije bila jasna vaša sreća kad vas je ta osoba zavoljela, tako ni sada nemate nikakvog objašnjenja zašto ste odjednom sami…

Sve je to normalno i najčešće potrebno da bi se izgradila nova stvarnost. Najvažije je probati ostati pozitivan i gledati na sve kao priliku za upoznavanje sebe, učenje o odnosima i kao mogućnost da pomognemo sami sebi.

Slijedi nekoliko, od bezbroja drugih načina kako krenuti dalje kada se sve sruši, kako se pomaknuti iz mrtve točke u kojoj bismo najradije nestali.

1. Družite se

Društvena interakcija je vrlo važni aspekt i jedan od temeljnih ključeva koji nam pomaže da krenemo dalje u novu fazu života.

Savršeno je razumljivo da se svježe nakon prekida osjećate izolirano i da vama struji bezbroj jakih osjećaja zbog kojih se ne osjećate dobro u društvu. No, važno je nastaviti društveni život, redovito viđati obitelj i prijatelje, a ne se povući i sve pokušati riješiti u samoći.

Oduprite se porivu da budete sami i pokušajte ne odbijati pozive za družnje koje dobivate od osoba do kojih vam je stalo. Društvo dragih osoba će vam pomoći da brže zacijelite i omogućiti vam da krenete dalje bez tolikog osjećaja tuge i boli, koliki biste imali da ga pokušavate iznijeti sami.

2. Ljubav na brzaka

Polako. Većina nas treba neko vrijeme kako bi se pomirili s prekidom. Ubrzo nakon kraja veze posebno smo ranjivi i zapravo nismo spremni za vezu.

Nemojte brzim ulaskom u novu vezu pokušati prekriti emocionalne pukotine, koje će, normalno je, još uvijek zjapiti neko vrijeme. Uskočite li takvi ranjeni u novu vezu samo možete stvoriti dodatno konzufno emocionalno okruženje. Zato dobro razmislite želite li prebrzo naći novu ljubav.

3. Rad najčešće nije nikakvo rješenje

Uvijek postoji veliki izazov da se nemilosrdno bacimo na posao kao dobar način za odvlačenje pažnje od traumatičnog osobnog iskustva kakvo smo upravo doživjeli. Prekomjerni rad može pružiti priliku za izbjegavanje osjećaja tuge ili usamljenosti, zaokuplja misli nečim drugim osim našim posvemašnjim jadom i ogorčenjem, ali isto tako stvara životnu neravnotežu jer smo ušli u obrazac u kojem radimo više nego što realno možemo.

4. Dodatna pomoć

Nema ničeg neobičnog niti sramotnog ako se potraži stručna pomoć kod nošenja s emocionalnim previranjima. I nemojte previše odgađati posjet stručnjaku učini li vam se da biste ipak trebali pomoć u razjašnjenju situacije. Razgovor s terapeutom o vašim problemima i osjećajima zapravo je zdravi način za sigurni prolazak kroz teški proces oporavka.

5. Gledajte u budućnost

Iako vam se trenutno čini da ćete zauvijek ostati zarobljeni u nekoj sretnoj prošlosti, vječno nostalgični prema bezbrižnim zajedničkim trenucima, dio vaše svijesti zna da ćete na kraju krenuti dalje, “ohladiti se” prema osobi zbog koje trenutno tako jako patite. “Vaš um već zna ono što srce još uvijek odbija prihvatiti”.

Racionalizirajte osjećaje i razmislite što želite od vlastite budućnosti. Stvaranje nove strategije za nastavak života pomoći će u skupljanju krhotina u koje se razbila vaša stvarnost. Pritom ćete neke krhotine zadržati, neke odbaciti dok ih pogledate izbliza, a za neke već sada znate da nisu vrijedne da biste se sagnuli i uzeli ih u ruke.

Preispitivanje sebe, osobe koja vas je jako povrijedila, odnosa kojeg ste imali i svjesne odluke što sljedeći put mora biti bolje da zaista budete sretni, najbolja je metoda zacjeljivanja prepuklog srca. Iako vam je to sada nezamislivo, na kraju ćete postati upravo ono što ste zamislili. I bit ćete s osobom kakvu ste zamislili. Samo trebate polako – ali odlučno – krenuti dalje.

___
Kako se vi nosite s iznenadnim prekidom i na koji način krenete dalje? Podijelite svoja razmišljanja i iskustva u komentaru ili na Facebooku. Članak je izvorno objavljen na Genijalno.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.