ROOSEVELT SE NIJE PONIO DŽENTLMENSKI 14-godišnji Fidel Castro pisao je pismo Rooseveltu tražeći ga deset dolara

Kada je u studenom 1940. godine Franklinu Rooseveltu povjeren treći mandat predsjednika SAD-a, iz cijeloga svijeta su mu pristizala pisma. Od raznih čestitaka, pitanja, sugestija, kritika pa svo do zahtjeva upućenih samoj instituciji predsjednika SAD-a.

6. studenog 1940. godine mladi kubanski student Fidel Castro također je poslao pismo Rooseveltu. Predstavio se kao 12 godišnjak s lošim znanjem engleskog jezika. Bilo je to 13 godina prije nego je taj isti školarac pokrenuo revoluciju te zamijenio ondašnjeg diktatora Kube Fulgencia Batistu.

U ono vrijeme Fidel je polazio internat Colegio Dolores u Santiagu u Kubi, a kako mu je mjesečni džeparac bio svega 80 centi odlučio je pisati novom starom predsjedniku Rooseveltu računajući na njegovu darežljivost te ga zamolio da mu pošalje deset dolara.

U nastavku pročitajte tekst pisma na engleskom jeziku (zajedno s pogreškama):

Santiago de Cuba

Nov 6 1940

Mr Franklin Roosvelt, President of the United States.

My good friend Roosvelt I don’t know very English, but I know as much as write to you. I like to hear the radio, and I am very happy, because I heard in it, that you will be President for a new (periodo). I am twelve years old. I am a boy but I think very much but I do not think that I am writing to the President of the United States. If you like, give me a ten dollars bill green american, in the letter, because never, I have not seen a ten dollars bill green american and I would like to have one of them.

My address is:

Sr Fidel Castro
Colegio de Dolores
Santiago de Cuba
Oriente Cuba

I don’t know very English but I know very much Spanish and I suppose you don’t know very Spanish but you know very English because you are American but I am not American.

(Thank you very much)

Good by. Your friend,

Fidel Castro

If you want iron to make your ships I will show to you the bigest (minas) of iron of the land. They are in Mayari Oriente Cuba.

Pokušati ćemo prevesti glavni dio pisma, a u samom duhu pisanja zajedno sa greškama:

Moj dragi prijatelju Roosevelt ja ne znam dobro engleski, ali znam toliko da ti pišem. Rado slušam radio i jako sam sretan jer sam čuo da ćeš biti predsjednik za novo razdoblje. Imam 12 godina. Dječak sam i puno razmišljam, ali ne mislim da pišem pismo predsjedniku Sjedinjenih Država. Ako želiš, pošalji mi deset dolara američkih zelenih novčanica u pismu jer nikad nisam vidio deset dolara američkih zelenih novčanica, a želio bih imati jednu od njih.

Ja ne znam dobro engleski, ali znam jako dobro Španjolski i pretpostavljam da ti ne znaš dobro španjolski, ali znaš jako dobro engleski zato jer si Amerikanac, a ja nisam Amerikanac.

Ako želiš željezo za proizvodnju svojih brodova pokazati ću ti najveće rudnike željeza u državi. Oni su u Mayari Oriente na Kubi.

Fidel je dobio odgovor, doduše stigao je iz Ambasade SAD-a u Havani. Nažalost u odgovoru se nije nalazilo traženih 10 dolara.

rsz_fidel_castro_-_mats_terminal_washington_1959

Izvor: Vintage News