Kažu neslužbeni izvori da je dnevna konzumacija aktivnog ugljena dobra za organizam

Ponekad nam je teško shvatiti da li je i koliko nekim ljudima dosadno, koji su njihovi ciljevi okretanju nečem što se smatra ne baš najpametnijim, ali eto u trendu je ili se jednostavno radi o najobičnijoj ljudskoj gluposti. Što se hispterskog pokreta tiče tu je svega pomalo s velikim naglaskom na praćenje trendova, koji su vrlo često kratkoročni.

Posljednji takav trend dolazi iz Dubaia. I ovaj pomalo tradicionalni kraj se priključio širokim hipsterskim nacijama koje viđamo diljem Londona, New Yorka i slično.

U Dubaiu tako postoji veganski kafić naziva Wild & The Moon u kojem možete naručiti piće u obliku crnog soka u kojem se nalazi mješavina octa jabučnog cidera, limuna ili datulja te ugljena.

Ugljen?

Naime ova se supstanca već preko 3 000 godina koristila i još uvijek se koristi u medicinske svrhe. Odličan je kad se koristi u malim i kontroliranim količinama, a za rješavanje raznih probavnih problema te prilikom detoksikacije pri trovanju hranom ili alkoholom.

Naravno, moramo napomenuti da ne pokušavate miješati paljeno drvo sa sokom jer se ovdje radi o aktivnom ugljenu. Ne to nije ni onaj kojeg su naši stari koristili za grijanje prije uvođenja plina. A i ako imate doma aktivni ugljen, koji se koristi recimo u filterima akvarija, molimo vas da ne radite koktele od njega. Bez obzira što je u trendu.

Emma Sawko, suonsivačica spomenutog kafića, napominje da je konzumacija malih količina aktivnog ugljena na dnevnoj bazi sigurna za organizam, ali isto tako vrijedno je znati da unošenjem ove supstance u organizam kao posljedicu može imati iznimno crnu stolicu, što je nekima super, ali isto tako i povraćanje te proljev.

Spomenimo da je isto tako relativno sigurno ako si propucate šaku vatrenim oružjem. Relativno je sigurno za organizam u generalnom pogledu, ostati će vam super ožiljak s koji ćete se hvaliti, ali s druge strane  krvariti ćete i boljeti će vas. Ispričavam se na ovoj paraleli, ali jednostavno želio sam samome sebi vizualizirati riječi suosnivačice spomenutog kafića.

Iako postoji to nešto morbidno i cool u ispijanju crne tekućine, a to nije kava, spomenimo izjavu Adriene Speedy, glave dijetičarke u klinici Cleveland u Abu Dhabiju:  “Iako se aktivni ugljen koristi u medicinske svrhe prilikom tretiranja raznih otrovanja i predoziranja, čime se sprječava daljnja apsorpcija otrova u organizam, ne postoji nikakav znanstveni dokaz koji podupire da je dnevna konzumacija aktivnog ugljena dobra za organizam odnosno za probavni trakt.”

Naravno ne sporimo u iznimni medicinski benefit aktivnog ugljena, što kroz ljudsku prošlost, što kroz sadašnjost. Odličan je i primjenjiv u mnogim situacijama. Ali molimo vas da ta odluke o konzumiranju aktivnog ugljena prepustimo liječnicima, ljekarnicima, ljudima koji su ipak znatno više upoznati s time.

Naš savjet? Umjesto sumnjivih napitaka od aktivnog ugljena, budite muško te popijte čašicu viskija.