Istaknite se u gomili 1/7: Savladajte komunikaciju pogledom

Kontakt očima, pogledom snažan je faktor svakog razgovora, druženja, poslovnog komuniciranja. Izbjegavanje kontakta očima primjetno je i pomalo neugodno iskustvo za sve sudionike razgovora, sastanka ili samo običnog druženja na ulici.

Kontakt očima može ponekad ispričati cijelu priču za koje nemamo riječi. Za koju nisu ni potrebne riječi. Ponekad kontak očima bude samo suptilni prenositelj naših želja, ideja, rješenja određenih situacija u kojima se nalazimo.

Primjerice, nalazimo se vani u nekom kafiću, restoranu i očijukamo s damom preko puta šanka. Lagano užeg pogleda s laganim smješkom dama nam šalje određenu poruku. Poruka je to koja govori o njezinom zanimanju za nas. Dovoljno je samo da nakon kratkog očijukanja uputi pogled prema vratima i kristalno nam je jasno koji su nam slijedeći potezi, odnosno rješenje situacije u kojoj se nalazimo.

Očima možemo dijeliti emocije, ideje. Kontakt očima je vještina koja nam znatno može pomoću ako idemo na spoj s nekom curom, damom, odlična vještina i na poslovnom planu kada je dovoljno uputiti samo jedan pogled kolegici ili kolegi i oboje imate razvijen plan nastavka određenog projekta, a bez potrebe za verbalnom komunikacijom.

Razgovor očima prije svega diskretan je i vaš “sugovornici” će vas iznimno poštivati zbog toga.

Stoga da bi se istakli iz gomile naučite razgovarati očima, jer upravo će vas vještina dijeljenja emocija, ideja pogledom činiti posebnim i drugačijim od drugih.