ISTRAŽIVANJA Konzumiranje pive pomaže u reguliranju nivoa dobrog kolesterola

Posljednje istraživanje Američkog udruženja za bolesti srca, proteklog je tjedna dokazalo da umjereno konzumiranje alkoholnih pića, posebice piva, pomaže u sporijem smanjenju dobrog kolesterola što dovodi do manjeg rizik kardiovaskularnih oboljenja i srčanih udara.

Na osnovu studije koju je sproveo doktor Shue Huang sa Sveučilišta u Pensilvaniji, te punih 6 godina prateći navike konzumiranja alkohola na zajednici od 80 000 odraslih Kineza, dokazano je da je nivo HDL-a (dobar kolesterol) manje opadao kod pojedinaca koji su u alkoholu uživali umjereno, za razliku od onih koji alkohol nisu konzumirali, te onih koji su konzumirali veće količine alkohola.

Isto tako analizirali su i koja to vrsta alkohola najpogodnije djeluje na HDL i došli do zaključka da se radi o pivu, jer se kod konzumenata piva dobar kolesterol gubio znatno manje od konzumenata ostalih alkoholnih pića (osim vina, jer je bilo premalo kandidata koji konzumiraju vino)

Što je umjereno uživanje u piću? Kod žena je to pola do jednog normativa alkoholnog pića, drugim riječima jedna mala piva dnevno. Kod muškaraca je to od jedne do dvije male pive dnevno. Pri toj je konzumaciji nivo dobrog kolesterola opadao najmanje. Kod konzumenata koji su uživali više od preporučenih umjerenih količina alkohola svi benefiti tog alkohola su manje više bili eliminirani.

[adsense]

Iako se ovdje radi o studiji koja provedeno na određenoj populaciji svakako je potrebno sprovesti još dodatnih istraživanja kako bi se ista mogla i potvrditi kao relevantna i istinita za općenito pučanstvo.

Danas postoje mnoga istraživanja diljem svijeta koje promoviraju umjereno konzumiranje recimo piva, pa rako u Španjolskoj predlažu pivo umjesto vode nakon vježbanja i rekreacije, časopis za Poljoprivredu i kemiju hrane povezuje hmelj sa povećanjem pozornosti i koncentracije, časopis Svijest i spoznaja pak je objavio studiju u koja kaže da pivo pospješuje kreativnost.

No, s druge strane sve te studije možda i nisu Američkog udruženja za bolesti srca za općenito pučanstvo jer se odnosi na ljude koji već u svom životu konzumiraju alkohol. U istraživanjima nisu sudjelovale osobe koje alkohol nisu nikad uživale, tako da nije dokazano da će čašica viskija ili piva dnevno blagonaklono utjecati na te ljude.

Stoga, ako alkohol u bilo kom obliku nije dio vašeg života onda je možda najbolje da tako i ostane.