Gospodo što dobijemo kad pomiješamo pivo, grah i dimljene svinjske koljenice?

Dobivamo najfiniju i najgospodskiju juhu koju ste ikad jeli, a koja je idealna za ova hladne zimske dane.

Svi znamo kad je vani hladno, kad snježi, kad ledi, kad su gripe i razna virusna oboljenja u opticaju jedan od učinkovitih domačih lijekova u prevenciji svega toga je fina, topla juha. Juhe su jednostavne, juhe su svestrane i gotovo iz svega što imate u vašem frižideru, uz malo mašte i snalažljivosti možete pripremiti savršenu juhu još savršenijeg okusa.

Gospodo, za današnju juhu odlučili smo se uzeti svinjske koljenice koje ćemo dugo kuhati u pilećem temeljcu pomiješanom s pšeničnim pivom. Sve ćemo to obogatiti bijelim grahom, ljutikom te šunkom narezanom na kockice.

Što se tiče samih svinjskih koljenica, odlučili smo se za one dimljene, koje će kuhanjem dati tu jednu notu mirisa dima u našoj juhi. Mislim da znate o čemu pričam.

Potrebno je

Dakle potrebne su nam dvije takve dimljene svinjske koljenice, oko pola kilograma bijelog graha kojeg smo namočili dan prije, jedna žlica maslaca i maslinovog ulja, luk kozjak, nasjeckan, jedan trokutić parmezana, nasjeckan s koricom, oko četiri šalice, odnosno jedne litre pilećeg temeljca, jedno pšenično pivo (0,33 litara, može i 0,5, a može i 0,66 hoppy wheat), jedna šalica vode, sol, papar, rikola po potrebi te oko pola kilograma na kockice narezane šunke.

Priprema

Maslac otopimo u maloj tavici te ga lagano pirjamo na još laganijoj vatrici dodajući maslinovo uje te sitno narezan luk kozjak, odnosno ljutiku. Pirjamo dok luk ne postane mekan, podatan i transparentan.

Paralelno u velikom loncu pripremimo grah, koji smo namočili dan prije, svinjske koljenice, parmezan s koricom, pileći temeljac, pšenično pivo i vodu te stavimo na vatricu. Lagano kuhamo, odnosno dovedemo do vrenja te nadalje nastavimo vrlo lagano sve to skupa pirjati. Dodamo već omekšali vlasac te ostavimo da sve to kuha na iznimno laganoj vatrici sljedeća 2 sata. Sol i papar dodajemo po potrebi.

ZANIMALO VAS JE:  IZ PARIZA S LJUBAVLJU Gigi Paris će nam pomoći vratiti sunce u ovaj kišni i tmurni ponedjeljak

Kad je juha gotova u nju ubacimo šunku narezanu na kockice.

Što pak se posluživanja tiče, zdjelicu za juhu napunimo, naravno, juhom, posipamo ribanim parmezanom te svježe mljevenim crnim paprom te poslužimo, po želji, uz rikolu.