CIGARE: Dobar cigar shop, ne znači i dobra cigara

cigar shop

Natočili ste omiljeni viski u čašu i sad biste htjeli, u Churchillovom stilu, zapaliti i finu cigaru. Cigar shop i nije problem naći, no što reći prodavaču ako cigare nikad niste probali? Brand ili naziv cigare, malo će vam značiti, ako neznate kakav okus i miris ona ima. Neće vam puno moći pomoći niti prodavač, ako nemožete barem otprilike objasniti što vam se sviđa. Za apsolutne početnike, donosimo kratke upute kako kupiti cigare. Koje su cigare finije i što cigaru čini top klasom, pisat ćemo u nekom slijedećem članku.

Cigar shop nije samo vaš, ne trošite uzalud vrijeme prodavača

Prvi put ste ušli u cigar shop, normalno je da ćete postavljati puno pitanja, međutim postoji granica. Iako će prodavači u cigar shopu rado odgovoriti na vaša pitanja, “probao sam jednom kubansku cigaru, imate li što slično?” apsolutno nikako neće biti od pomoći. Prikupite što više informacija prije nego krenete u cigar shop, kako biste bili sigurniji u vlastiti odabir, ali na koncu, i kako biste pomogli prodavaču da vam odabere najbolju cigaru za vas.

cigar shop

Prije odlaska u cigar shop, uzmite u obzir slijedeće faktore

Vrijeme: Koliko dugo vremena želite provesti pušeći cigaru? Trideset minuta? Sat? Dva sata? Imajući na umu koliko vremena imate za uživanje u cigari, pomoći će pri odabiru veličine i oblika cigare. Kako je ta informacija bitna vama, tako je bitna i prodavaču, kako bi suzio izbor između svih cigara koje cigar shop nudi.

Jačina: Onima koji još nisu do sada probali cigare, preporučljivo je početi s onima blažeg mirisa, prije nego krenete s onima srednjeg inteziteta. Ako već imate iskustva, možete se odmah okušati i u cigarama jačeg mirisa, no svakako napomenite prodavaču što ste odlučili.

Regija i tip: Ako ste već uživali u cigarama iz određene regije ili određenog tipa, ne škodi to spomenuti. Ukoliko ih cigar shop nema u ponudi, bit će lakše pronaći zamjensku varijantu.

U kojim cigarama ste uživali, a u kojima ne: Kao i kod slučaja s regijom, ukoliko ste imali priliku probati određenu cigaru, spomenite to čak i ako niste uživali u njoj. Prodavač će time isključiti cigare sličnog mirisa i okusa, i fokusirati svoj izbor na ono što vam više odgovara.

cigar shop

Okus: Okus cigare je zapravo ono u čemu pušači najviše uživaju. Umjesto da kažete “više volim slađe cigare”, pokušajte prodavaču dati ipak malo širi opis. Evo nekoliko okusa, karakterističnih za cigare, koje možete spomenuti:

 • Kakao, mliječna čokolada i tamna čokolada
 • Koža
 • Karamela, vanilija, melasa i med
 • Kruh, pecivo i brioche
 • Kava, espresso, prženi grah, café au lait
 • Trešnja, limun, naranča i naranča korica, ananas, grožđice, šljive, suhe šljive i ostalo sušeno voće.
 • Krema
 • Cedar, hrast i ostale vrste drveta
 • Sijeno, trava ili cvijeće
 • Duhan
 • Dim ili ugljen
 • Anis, kumin, klinčić, crni ili bijeli papar, cimet, kardamon
 • Zemlja, minerali, mošt, olovo, sol
 • Bademi, orasi, indijski oraščić, marcipan, lješnjaci i drugi orašasti plodovi

Što više informacija date i što više kvalitetnih pitanja možete postaviti, dobit ćete i bolju uslugu u cigar shopu. Istražujući i imajući plan, uštedjet ćete vrijeme i sebi i prodavaču.

Budite iskreni

Na kraju, najvažnije od svega je da ste iskreni. Sasvim je u redu imati puno pitanja, i sasvim je u redu ne imati iskustva. Ponekad početnici imaju potrebu isprobati najpopularnije, skupe i poznate cigare, i onda se razočaraju. Jedina stvar koja je bitna je da u cigarama uživate. Pravi način za to je da odaberete onu cigaru koja je baš po vašem ukusu, bez obzira na brand i cijenu. Ukoliko to uspijete iskomunicirati s prodavačem, uputit će vas u pravom smjeru, a vrlo je vjerojatno da će vas i zapamtiti, te proširiti ponudu cigarama koje vam odgovaraju.