Ovo je 10 najboljih viskija na svijetu

Ovaj članak izvorno je objavljen 17. pro. 2015. godine i svakog je dana nekome interesantan. Uglavnom odlučili smo ga malo revitalizirati i ponovno objaviti, a kako bi ga lakše pronašli, ali i zato što smatramo da mu je mjesto bliže naslovnici, a manje u nekoj prašnjavoj digitalnoj arhivi

Što se pak sadržaja tiče, još uvijek je to 10 ponajboljih viskija na svijetu.

Najskuplje ne mora značiti i najbolje. Najskuplji viski prodan je za vrtoglavih 460 000 dolara, a radi se o Macallan 1946. koji je dozrijevao još od 1946. godine. U slijedećem člankiu donosimo listu najboljih viskija na svijetu, poredanih od jeftinijeg prema skupljem. Kako smo i naveli ovo nisu najskuplji viskiji na svijetu.

Listu je radio magazine EliteTraveler u suradnji sa stručnjakom za viski Ianon Buxtonom, autorom knjige “101 Whiskies to Try Before You Die“.

Drambuie 15 YearS OLD

Cijena 56 dolara ~ 390,00kn
Kad su spomenutog stručnjaka za viski pitali da odabere jedan premium viski liker, nimalo nije oklijevao odabiruči pristupačan Drambuie iz Škotske.

Ovo je vrlo jedinstven liker Scotch viskija, začina, meda od vrijeske i ljekovitog bilja. Legenda govori da se recept prenosi još od 1746. godine.

Naziv Drambuie dolazi od škotsko-galskog naziva za “piće koje zadovoljava” te je isti patentiran 1893. godine od strane hotelijerske obitelji s otoka Skye koja je imala sreće dobiti ručni zapis originalnog recepta za ovaj whiskey.

Drambuie

High West Rendezvous Rye

Cijena 70 dolara ~ 490,00 kn
Destilerija “The High West” koja je locirana na oko 2 300 metara nadmorske visine u planinama Rocky Mountains u državi Utah, mali je proizvođač specifičnog blended viskija od raža. Proizvodnjom viskija se bave od 2007. godine.

Njihova perjanica Rendezvous Rye proizvedena je od 16 godina starog raža i začina koji proizvode prilično jedinstveni viski kojeg stručnjaci od nepca opisuju kao “lagano misteričan s okusom oraha i mentola te postojanim i kompleksnim završetkom.”

Ova destilerija uz Utaha, a koju je začeo zaljubljenik u burbom i biokemičar u struci, nedavno je tako oživjela nasljeđe i tradiciju viskija koja tamo seže još u deleku 1870. godinu.

Viski iz Rocky Mountainsa je već osvojio nekoliko prestižnih nagrada, uključujući i Double Gold nagradu u San Francisku na Svjetskom natjecanju alkoholnih pića 2008. godine.

High-West-Rendezvous-4

Kavalan Single Malt Whisky

Cijena 70 dolara ~ 490,00 kn
Kavalan je odličan viski iz destilerije smještene na Tajvanu, točnije u svjeveroistočnoj pokrajini Yilan, te iako je Tajvan poznat po elektronici i tehnologiji, ovaj viski je doživio prilično veliki međunarodni uspjeh i slavu.

Kavalan je viski s posebnim karakterom koji, uvjeravaju proivođači, nastaje zbog hladne i čiste izvorske vode koja izvire nedaleko Snježne planine te zbog kompleksnih recepata koji uključujue i sazrijevanje u različitim bačvama.

Usprkos relativno kratkoj povijesti proizvodnje viskija, a to je svega sedam godina, Kavalan je postao vrlo kratko omiljeni izbor viski eksperata u kategoriji single malt viski.

Žargonom ljubitelja viskija – Čisti single malt viski elegantnog i voćnog mirisa, “ugodnog i osvježavajućeg mirisa leptir orhideje”. Okusa pomalo na sok od slatkog manga s komplesnošću začina i ugodne topline. Nikako ne propustiti na vašem putovanju putevima viskija.

Kavalan

 

Green Spot Still Irish Whiskey

Cijena 70 do 1140 dolara ~ 490,00 do 8000,00 kn
Ovaj viski prvenstveno ječmenog podrijetla ime je dobio još iz vremena kad je obitelj Mitchell konjima slala prazne vinske, sherry i port bačve u lokalnu destileriju gdje su bile punjenje lokalnim viskijem te vraćane natrag u njihove podrume na dozrijevanje.

Obitelj prodaje viski pod specifičnim imenom “Spot”, a to je ime proizašlo iz načina označavanja bačvi u kojima je bio viski na sazrijevanju, točkama, a prvenstveno su označavale starost viskija u tim bačvama. Pa tako ima Blue Spot (plava točka), Red Spot (crvena točka), Yellow Spot (žuta točka) i Green Spot (zelena točka) kao njihov najpopularniji i najbolji viski kojeg ima još i danas.

Green-Spot

 

NIKKA Single Malt Yoichi 10 YearS

Cijena 74 dolara ~ 515,00 kn
Viski je proizveden u destileriji Yoichi u južnom dijelu pokrajine Hokaidu koji je trima stranama okružen planinama. Nikka single malt viski od svojih deset godina omiljeni je viski Japanaca, kao i perjanica njihovog izvoza alkoholnih pića. Ujedno ovo je i jedan od cjenovno prihvatljivih viskija, a tog kvalitativnog ranga.

Osnivač tvrtke Masataka Taketsuru, kao mladić je još daleke 1918. godine otputovao u Škotsku s jednim jedinim ciljem – naučiti raditi najbolji viski. Naravno, usput je završio i studij kemije u Glasgovu.

Iako je njegova obitelj u proizvodnji viskija još od ranih godina osamnaestog stoljeća, upravo ova škotska avantura dovela je njihov viski na jednu sasvim novu stepenicu proizvodnje kada je i nastala prva destilerija Yoichi, 1934. godine.

Nikka svoj bogati okus dobiva zbog jedne specifične metode koja se danas rijetko prakticira, a bazira se na tradicionalnoj metodi grijanja kotla sa finim prahom prirodnog ugljena.

Nikka

 

Jefferson’s 17 Year Old Presidential Select

Cijena 100 dolara naviše ~ 695,00 kn pa naviše
Ovaj burbon slovi za jednog od za grlo najnježnijih viskija u ponudi. Proizveden je u limitiranoj količini 2009. godine te je potražnja za njim sve već jer naravno sve ga je teže i dobiti. Karakterizira ga atraktivna boja bakra koja ponekad prelazi iz boje jantara u mahagoni, a ovisno o svjetlosnim uvjetima.

Jefferson je na tržište stavio i 18 Year Old viski te 21. Year Old Kentucky Bourbon (18 i 21 godišnji) koji su jeftiniji i pristupačniji prosječnom ljubitelju viskija.

Ima slatki buke kokosa, prženih lješnjaka i nougata, te prilikom degustacije otkriva svoj sirupasti okus vanilije, karamelizirane jabuke i toffea (karamelizirani šećer i maslac).

Ovaj burbon osvojio je i zlatnu nagradu u San Francisu 2008. godine na Svjetskom natjecanju alkoholnih pića.

Jeffersons

 

Midleton Very Rare Blended Whiskey

Cijena 135 dolara ~ 940,00 kn
Midleton Very Rare (jako rijedak) doista bude ono što mu i sami naziv govori. Naime, godišnje se proizvede svega 50 bačvi ovog blended viskija u istoj onoj destileriji Cork gdje se proizvodi i poznati Jameson viski.

U proces flaširanja ulazi samo najbolji viski nakon dozrijevanja u sezonskim hrastovim bačvama. Najbolji viski pomno izabire majstor destiler Barry Crockett koji osobno numerira svaku proizvedenu flašu kako bi naznačio njegovu kvalitetu.

Upravo zbog ovakvog ručnog pristupa Midleton Very Rare se iz godine u godinu mrvice razlikuje od svojih prethodnika, što daje određenu dozu napetosti i iščekivanja prilikom otvaranje svake nove flaše.

Svi destilati koji se koriste u proizvodnji “irskog najekskluzivnijeg viskija” destilirani su tri puta i sazrijevanje im je trajalo od 12 do 25 godina u ručno odabranim burbon i sherry bačvama.

Midleton-Very-Rare

 

The Macallan 18 Years Old Sherry Oak

Cijena 326 dolara ~ 2 265,00 kn
The Macallan Sherry Oak opisan je kao savršeno piće nakon večere te je jedan od najekskluzivnijih single malt viskija dostupnih za izravnu kupnju.

Ovaj viski dolazi iz regije koja je poznata po proizvodnji najboljih viskija, regije Speyside u Škotskoj. Destileriju je osnovao daleke 1824. lokalni farmer i učitelj, a u vrijeme kada su se regijom već desetljećima destilirali višci usjeva za vrijeme hladnih zimskih mjeseci.

Jedan od razloga specifičnih karakteristika i kvalitete ovog single malta je dozrijevanje u sherry bačvama koje se isključivo za potrebe ove destilerije proizvode od španjolskog i američkog hrasta.

Ovo su jedne od najskupljih bačvi koje se koriste za dozrijevanje scotca, a kao rezultat daju tamni i dubok viski pun arome i okusa sušenog voća, začina i čokolade.

The-Macallan

 

Glenfarclas 40 Year Old Single Malt Scotch

Cijena 430 dolara ~ 3 000,00 kn
Glenfarclas destilerije je jedna od par destilerija u Škotskoj koja je još uvijek u obiteljskim rukama i koja proizvodi vrhunski viski po uzoru na sherry, a koristeći samo izvorsku vodu, sladni ječam i kvas.

Destilerija je sada u rukama 5 i 6 generacija klana Grant, a njihov 40 Year Old Single Malt Scotch – koji je stavljen na tržište 2010. godine – njihov je najimpresivniji artikal u ponudi.

Dobitnik je nagrade najboljeg viskija iz pokrajine Speyside još 2011. godine, te za njega kažu da je “gutljaj raja” u svojoj impresivnoj boji tamnog jantara.

Prema riječima člana obitelji Georgea S. Granta njegov miris “podsjeća na opuštanje u starom kožnom naslonjaču dok jedete orahe i čokoladom prekrivene grožđice”.

Njegovoj kompleksnosti pridonose okusi naranče, prženog tamnog šećera te suhog kokosa koji lagano iz slatkog prelazi u suhi završetak.

Glenfarclas-2

 

John Walker & Sons Diamond Jubilee Scotch Whiskey

Cijena 157 000 dolara naviše ~ 1.1 milijuna kuna pa naviše
Najskuplji viski na ovom popisu John Walker & Sons Diamond Jubilee ne samo da je jedan od najekskluzivnijih viskija na svijetu već time i gradi reputaciju destilerije kao jedne od najboljih na cijelom svijetu.

To je mješavina, blend, pažljivo odabranog grain i malt viskija, kreirana od strane škotskih proizvođača viskija Kraljice Elizabete, a kako bi se proslavio njezin dijamantni jubilej. Pažljivo je dozrijevao punih 60 godina u malim bačvama kraljevske destilerije Lochnagar na rubovima imanja Balmoral.

Viski je dozrijevao polako od 1952. godine u posebnim bačvama izrađenih od hrasta koji je izrastao na kraljičinom imaju Sandringham, dok je profit od prodaje išao i kraljičinu Zakladu za školovanje.

Viski je prezentiran u dekanteru od kristala Baccarat ukrašen pola karatnim dijamantom. Mnogi se slažu da kvalitetom i prezentacijom opravdava cijenu.

Johnny-Walker-Diamond-Jubilee-2