DESET SATI NIRVANE Ovo je najopuštajuća i najopuštenija glazba na svijetu

Prema jednom istraživanju kojeg je proveo doktor David Lewis Hodgson glazbeni uradak Weightless, kojeg izvodi ambijentalni bend Marconi Union, najopuštajuća je glazba na svijetu. Sama je pjesma producirana u kolaboracijiBritanskom akademijom za glazbenu terapiju (British Academy of Sound Therapy).

Pjesma koristi mnoge glazbene principe za koje je dokazano da pojedinačno proizvode efekt smirenja. Kombinacijom tih elemenata na način kako su to učinili Marconi Union, postignuti je savršeni efekt smirenja, odnosno savršena opuštajuća glazba, te zbog toga studija smatra da se radi o najopuštajućem glazbenom uradku na svijetu.

Pjesma održava ritam od 60 bitova u sekundi te postupno usporava na oko 50 bitova u sekundi. Tijekom slušanja naši otkucaji srca postepeno i polako dolaze u taj ritam.

Studija je pokazala da je slušanje pjesme rezultiralo čak 65% smanjenjem ukupne anksioznosti kod sudionika studije, te 35% smanjenjem njihovog prosječnog nivoa psihološkog odmora, što znači kvalitetnije su se mentalno odmarali.

Spomenimo samo da se ovdje radi o takozvanoj “neuromarketinškoj” studiji koju je naručila tvrtka koja se bavi proizvodnjom šampona te gelova za kupke, no svakako na tragu toga možemo doći do zaključka da će vas topla kupka uz zvukove Weightlessa provesti kroz svojevrsno stanje nirvane.

U nastavku pak vam donosimo Weightless verziju od deset sati. Opustite malo.