CIGARE: Kako ih pravilno pušiti

cigare
Koliko god vjerovali ili ne u to da je pušenje cool samo zato što je oko cigare napravljena dobra marketinška priča, koliko god bili svjesni da pušenje i nije baš zdrava navika, i dalje postoje ljudi koji smatraju da je pušenje cigara cool. 

Kako i ne bi kad redovito “naletavamo” na fotografije Brucea Willisa, Morgana Freemana, Jacka Nicholsona, Ala Pacina i još mnogih drugih cool likova s cigarom u ustima.

Krenimo onda od toga kako se pravilno puše cigare. Kako biti više kao Nicholson, a manje kao “Smoker” iz Dosjea X, dok držite svoju cigaru u ruci?

Kupnja prve cigare

Neka kupnja cigare ne bude impulsna radnja. One koje vidite u posudi pored blagajne najčešće nisu dobre. Cigare treba držati na određenoj temperaturi i vlažnosti zraka kako bi njihova kvaliteta ostala nepromijenjena. Kupite svoju prvu cigaru radije u specijaliziranom cigar shopu. Upravo zbog očuvanja kvalitete, tamo ih čuvaju u posebnim, baš za to namijenjenim kutijama ili humidorima. Osim što ćete kupiti kvalitetniju cigaru, u specijaliziranoj trgovini lako ćete dobiti i savjet, ukoliko vam treba. Također, za prvo pušenje odaberite cigaru laganijeg okusa i mirisa, dok vam se nepce ne navikne.

Anatomija cigare

Tijelo cigare sastoji se od tri dijela – fillera (srži – unutarnjeg dijela), bindera (omot oko unutarnjeg dijela) i wrappera (vanjskog omota oko fillera i bindera). Wrapper je vanjski list koji drži sve dijelove cigare zajedno. Binder je omot oko unutarnjeg dijela, fillera ili najvažnijeg dijela cigare. Cigara, također ima kapu, dio koji stavljate u usta, footer odnosno dio koji palite, te band, odnosno naljepnicu na kojoj je ime branda.

Rezanje cigare

Svakako investirajte u dobar rezač. Ukoliko nije dovoljno oštar, cigara će se raspasti. Rezanje zahtjeva nešto vježbe. Ukoliko odrežete premalo, nećete uspjeti dobro povući dim. A ukoliko je odrežete previše, mogla bi se raspasti. Za početnike je najidealnije rješenje rezač u obliku giljotine. Nakon što ga postavite na stol, moći ćete lakše i preciznije odrediti mjesto reza.

Kako je pripaliti

I ovdje je važna oprema. Nemojte cigaru paliti upaljačima poput Zippoa, promijenit će njen okus. Najbolje je koristiti šibice ili uložiti u upaljač baš za cigare. Ako ste mislili da se cigara pali isključivo dok je u ustima, prevarili ste se, kao i mi. Dok je palite, cigara je prilično vruća i treba biti prilično umješan ukoliko je palite dok je u ustima. No, nećete biti ništa manje cool ukoliko cigaru palite držeći je u ruci, gdje onda možete i dobro vidjeti što radite pa je tako pripaliti pažljivo i ravnomjerno.

Uživanje u pušenju

Prvo i osnovno pravilo, ne udišite dim. Nitko ga ne udiše. Također, ne pušite prebrzo. Cigare su dizajnirane da se puše polako i da se u tom činu opušteno uživa. Ako pušite prebrzo, dim će biti prevruć. S druge strane, ako ste prespori, cigara će se ugasiti ili izgorjeti. Jednom kad ste gotovi, ne gasite cigaru kao cigaretu. To se smatra vulgarnim. Ostavite je sa strane i ugasit će se sama.