BMW predstavio Batmanov motor s kojeg ne možete pasti

Siguran toliko da ga možete voziti bez kacige.

BMW je predstavio samobalansirajući koncept motora – Motorrad Vision Next 100, za kojeg kažu da je toliko siguran da s njega nikada nećete pasti. Motor s nultom emisijom štetnih plinova ima samobalansirajuće kotače dizajnirane da stoji uspravno čak i nakon što se u potpunosti zaustavi. Također, ovaj motor ne sadrži veliki dio raznih zglobova, kao standardni motocikli. No, to je tek manji dio noviteta. Vozači mogu komunicirati s vozilom putem naočala.

Dizajnom kao da je izrađen prema Batmanovoj narudžbi

Prema BMW-ovoj ideji, u ne baš tako dalekoj budućnosti, motoristi neće imati potrebu za kacigom ili zaštitnom odjećom. Također, neće trebati spustiti noge na tlo kada se zaustave. BMW, poznat po motorima jednako kao i po automobilima, svojim konceptom Motorrad Vision Next 100 dao je viziju budućnosti. U osnovi, motor budućnosti nudit će i dalje uzbuđenje, kao i današnja vozila, ali ne i opasnost. Osim samobalansirajućih kotača, motor ima i “elektronički sigurnosni kavez” odnosno motor komunicira s drugim vozilima i senzorima na cesti, a kad stoji nije mu potrebna “nožica”. Ne možete ga srušiti čak niti namjerno. Ipak ovo je koncept i pitanje je koliko od svega ovoga u praksi zaista je provedivo i koliko će dugo potrajati do prvog modela proizvedenog za cestu.

bmw-motor-next100

Vozač komunicira s motorom putem naočala

Koncept BMW motocikl pokreće električni motor, a ne benzinski. Elektromotor također ima poznati oblik BMW flat-twin motora s cilindrima koji vire sa strane.
Okvir motora je u potpunosti fleksibilan što omogućuje skretanje i općenito upravljanje, obzirom da su iz dizajna izbačeni standardni zglobovi kao u današnjim motorima. Količina struje koja je potrebna za kretanje mtora ovisi o brzini kojom se kreće. Kada se kreće polako, upravljač je lagan i jednostavan. Kako se brzina povećava, za upravljanje je potrebna veća sila.

Nema tradicionalnih amortizera. Gume su te koje omogućuju “glatku” vožnju. One, također, imaju promjenjivo gazište koja se prilagođava različitim uvjetima na cesti.
Uz motor, BMW je predstavio jednako ambicioznu odjeću i zaštitne naočale. Obzirom da kaciga nije potrebna, naočale će spriječiti vjetar, kukce i prašinu da smetaju očima vozača. Međutim, naočale će pružiti i sve informacije koje vozač treba. Vrsta podataka koji se prikazuju unutar naočala mijenjat će se ovisno o tome gdje vozač gleda. Kada se gleda ravno na cestu, podaci se neće prikazivati, osim ako se radi o hitnom slučaju. Odijelo ne sadrži dodatni punjenje, jer to nije potrebno. Ono može zagrijati ili ohladiti vozača po potrebi, a podržava mišiće vozača kako bi se umanjio umor. Vibriranje jedinica u rukavima i nogavicama daje povratnu informaciju za navigaciju ili da upozori vozača kada je motor previše nagnut.