BACAMO KARTE Privlačnost, muškost i elegantnost igranja kartaških igara 

Što to kartašku igru čini tako zanimljivom. Zbog čega svatko od nas u kući ili stanu ima barem jedan špil karata? Zašto kartašku igru slobodno možemo zvati kulturom muškaraca?

Kartaške igre imaju svoju daleku prošlost. U različitim su oblicima kartaške igre postojale već tisućama godina, a prvi su se puta igrale na Dalekom istoku. Odande su se karte putem trgovaca i putnika polako prenijete u Europu.

Klasični deck od 52 karte koji je danas najrašireniji, prvi put je igran oko 1400. godine u Francuskoj. Tada su i stvoreni glavni likovi dečko, dama, kralj i kraljica, odnosno pik, žir, herc i karo. Zbog čega kartaška igra doista pristaje skoro svakom muškarcu, odnosno gospodinu? Pokušajmo odgonetnuti.

Mobilnost

Mobilnost, drugim riječima s kartama uvijek možete biti u pokretu, odnosno sama površina za igranje može biti vrlo mala i improvizirana. Zbog toga je kartanje uvijek bilo popularno kod mornara, vojnika, putnika, avanturista.

Brzina

Kod raznih drugih društvenih igara uvijek postoji proces pripreme, stola ili neke prikladne površine, pa postavljanje same igre, a tu je još slučaj da većina igara traje prilično dugo.

Kod kartaških igara, karte izvadite ih iz džepa, promiješate, podijelite i igri ste. Igre mogu trajati kratko, unutar minute, ali mogu trajati i prilično dugo, satima. No, takve duge igre imaju mjesta i vrijeme za stanke i odmor.

Prilagodljivost

Mnoge kartaške igre su prilagodljive, odnosno pravila se mogu prilagođavati, mijenjati iz generacije u generaciju. Ali isto tako u jednom se selu bela uvijek igrala malo drugačije nego u okolnim selima.

Uglavnom svaki si je narod, svaka si je kuća gdje se kartalo ili gdje se još uvijek baca karta, može prilagoditi jedinstveno pravilo koje vrijedi samo kod njih. A mnoge igre mogu prilagoditi da budu jednako zanimljive početnicima kao i profesionalcima.

Igra znanja i sreće

Sve su kartaške igre vezane uz određenu dozu sreće, i najveći kartaški stručnjaci, najveći belot  majstori svakog kraja mogu biti vrlo brzo pobijeđeni ako im ponestane sreće.

Stoga svatko je spreman za kartu, svatko ima skoro pa istu priliku. Uz to karta je nepredvidiva i to daje jedno dodano uzbuđenje.

Element natjecanja

Natjecanje je urođeno manje-više svakog muškarcu. Svatko od nas ima tu neku neutaživu potrebu da bude bolji do nekog drugog. Neki to uspješno kontroliraju i usmjeravaju u poslovne uspjehe, neki pak poslovne uspjehe baziraju upravo na karti.

Diljem svijeta postoji bezbroj profesionalnih i amaterskih natjecanja gdje se mogu pronaći mnogi profesionalci kartaških igara.

Kartaška je igra jedno elegantno natjecanje. Kartaška igra također može biti i pijano razbacivanje kartama u nekoj dimom zagušenoj birtiji. I tu je čar igre, potpuno je prilagodljiva okolini.

Društvena igra

Tempo kartaške igre definiraju sami sudionici. Ako se radi o nekom natjecanju onda se rado o bržoj igri, promišljenijom, kreiraju se razne zamke, rade strategije, uglavnom jedna pomalo zahtjevna mentalna disciplina.

S druge strane ta ista kartaška igra može biti lagana i spora. Uz cigaru i viski, uz razgovor, smijeh, zabavu. Igra koja se uvijek može prekinuti i nastaviti nakon večere. Kartaška igra je igra upoznavanja, promišljanja, zabave, druženja, razvijanja strategija, tajnih dogovora i signala, oštrih pogleda. Igra je to matematike, proračunavanja, riskiranja, spletkarenja. Igra u kojoj se dobiva uz smiješak, ali i gubi uz smiješak.

Igra okružena misterijom

Za razliku od raznih društvenih igara gdje svi znamo i vidimo poteze koje će napraviti suigrači i protivnici te već unaprijed neke stvari možemo planirati, kod karte toga baš i nema.

Iako možemo imati okvirnu pretpostavku koju će kartu suigrač ili protivnik igrati, sve do onog trenutak dok karta nije na stolu naš najbolji plan može pasti u vodu. Svatko od nas vidi samo svoje karte, tuđe karte su mu misterija do trenutka kada karta padne na stol, a tada je vrijeme za razvijanje brze i kratke strategije te otkriti svoju, drugima nepoznatu, kartu.

No, nisu svi danas toliko zainteresirani za dobru igru karata. Digitalna je ovo era kriptovaluta umjesto kovanica, društvenih mreža umjesto društvenih igara, te raznih online igara, kazina umjesto dobrog starog monopola.

Ima to svojih prednosti, ali i mana, kako u realnom tako i u digitalnom svijetu mnoge igre na sreću mogu doista postati nečija sreća, ali nekima tuga i nesreća.

Mnoga će vam digitalna mjesta nuditi bonuse dobrodošlice ili bonuse pri uplati sredstava poput Starcasino bonus kod koji će vam na vaš određeni iznos dodati još svoj bonus. Sve je to super, privlačno. Što se pak dobre stare kartaške igre tiče, tu bonusa nema, vaš je bonus vaša snalažljivost, vaše znanje, ali i vaša sreća.

Igra kao takva prilagodila se tom digitalnom svijetu, no nekima od nas puno je draže držati špil ili deck karata u rukama nego ga gledati kako skuplja prašinu na policama, dok nezainteresirano klikamo po Soliteru.