APARAT ZA KAVU koji ne poznaje granice luksuza – kuhanje kave za 17 tisuća eura

Kada vam samo ispijanje najfinije kave nije dovoljno i kad tražite da i sama priprema bude obilježena na jedan poseban način onda je najbolje da naručite jedinstveni, i samo vaš, aparat za kavu po cijeni od 17 500 eura.

Ova svota novaca dovoljna vam je svega za jedan uređaj, moram priznati prilično primitivan, a koji može pripremiti jednu do dvije šalice kave. No i za te dvije šalice kave potroši prilično vremena.

Jedina prednost ovog uređaja nad mojom džezvom za kuhanje kave ranga cijene 50-ak kuna je što je u potpunosti izrađen od 24 karatnog zlata. Samih će uređaja biti izrađeno 8, dakle prilično jedinstveni primjerci. Svaki se primjerak radi ručno te je posebno prilagođen svakom naručitelju. Kako je za jedan primjerak potrebno utrošiti najmanje 50 radnih sati, tvrtka Royal Paris proizvodit će svega jedan ovakav aparat za kavu mjesečno.

Iako je izraz uređaj pomalo pretjeran jer se doista radi o iznimno jednostavnoj tehnici kuhanja kave (čak je i kuhanje u džezvi kompleksnije), sami proces je prilično intuitivan i odnosi se na način kuhanja kave u 19. stoljeću i to među najfinijim pripadnicima ondašnjeg društva.

Uglavnom jedini razlog cijene ovog preplaćenog uređaja je samo zlato, tako da ne očekujte ništa bolju, finiju ili savršeniju kavu od istog tog uređaja kojeg možete napraviti od osnovnog laboratorijskog pribora unutar 200 kuna.

Ili ovo: