ZLOČESTI ZEKO Širi se jako zloćudni računalni virus koji bi vas mogao skupo koštati

Ukoliko ga još uvijek imate instaliranog na svom računalu, odmah uklonite Adobe Flash jer se preko njegovih malicioznih nadogradnji širi zloćudni virus, koji traži novčanu uplatu kako bi vam vratio pristup računalu.

Adobe Flash je odradio svoje – hvala mu što nas je uveo u nevjerojatno moćne animirane stranice, sučelja i druge stvari, ali na tom je putu napravio kardinalne greške, koje hakeri i dalje zlouptrebljavalju i sada je pravo vrijeme da ga napokon zamijenite nečim novim.

Pouzdajte se u HTML5 i druge zamjene koje su već široko dostupne za Flash, jer njegovo dalje korištenje izlaže vaše računalo i sve podatke na njemu sve većim rizicima.

Posljednji takav rizik u nizu je virus koji traži otkup za podatke koje prethodno zaključa (RANSOMWARE) i sve je više napada u Rusiji, Ukrajini i svim zemljama Istočne Europe, objavio je Wired. A već su, iako manjeg intenziteta, zabilježeni napadi u Njemačkoj i Turskoj.

Foto: Kaspersky Lab

Virus zaključava najbitnije datoteke, kao i osobne dokumente korisnika, za koje traži otkupninu od 0,05 Bitcoina.

Bad Rabbit ransomware napad potvrdile su antivirusne tvrtke ESET i Kaspersky Lab, uz napomenu da ga prate, korisnicima pružaju podršku i smatraju da je riječ o naprednijoj verziji globalnog ransomware napada Petya, koji je nedavno poharao tisuće računala i novčanike njihovih vlasnika.

Bad Rabbit je napao velike korporativne sustave poput podzemne željeznice u Kijevu, Međunarodne zračne luke u Odessi, te nekoliko medijskih redakcija u Moskvi, dok se u Istočnoj Europi širi i na osobnim računalima.

Primarni kanal distribucije Bad Rabbit virusa je kroz zaražene i maliciozne nadogradnje Flash Playera, zbog čega bi trebali isključiti i Flash i Player s računala ili ih potpuno izbrisati, savjetuju iz ESET-a i Kaspersky Laba.

Ukoliko se ne plati traženi iznos, ucjena od 0,05 Bitcoina (275 dolara) povećava se nakon 41 sati, a datoteke ostaju zaključane.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.