Stručnjaci kažu, ipak krivo punite mobitele. Evo kako do duljeg vijeka baterije

Gospodo, da li bilo koji drugi gadget, alat, bilo što korstite češće i redovitije od mobitela? Bez obzira poslovno ili privatno, mobitel je već duže vrijeme gadget zbog kojem se vraćamo kad ga zaboravimo, gadget zbog kojeg nastaju svađe, gadget koji je postao skoro pa obavezan, gadget koj nerijetko uništava i živote.

Kao takvog smo ga prihvatili iz želje, iz potrebe i dio je naše svakodnevice. Živimo i spavamo s njim. No, odakle on crpi svu tu silnu energiju kojom zadovoljava sve naše prohtjeve i potrebe.

Iz baterije. Naravno. Zato ćemo pridobiti vašu pažnju gornjim naslovom i činjenicom da doista možete produljiti vijek trajanja baterije vašeg mobitela.

Dvije su tu skoro pa zasebne teme koje moramo savladati. Jedna je vezana uz punjenje mobitela preko noći, što je ipak na kraju ove medijske pompe, loše za bateriju, a druga je  vezana uz potrebu da se baterija prije punjenja u potpunosti isprazni. Što je također mit. Netočan.

Ostavljanje mobitela na punjaču kako bi se preko noći napunila baterija nešto je što radimo od kad imamo pametne mobitele. Naime, mobitel nije uzaludno pametan, pa tako i on zna kad je pun i kad treba prekinuti s napajanjem. Time se baterija ne puni, odnosno troši uzaludnim punjenjem.

No, sami mobitel crpi energiju i kad je s nama na spavanju. A crpi je iz baterije. Desilo se da baterija sa 100% kapaciteta odjednom pada na 99%. To pak je alarm onom pametnom segmentu punjača. Baterija nije puna, treba napuniti. I napuni tih 1%. Sve kako treba.

Problem je što se kroz noć dogodi jako puno takvih ciklusa dopunjavanja maksimalnog kapaciteta baterije.

Time baterija stari te se brže troši, brže joj pada maksimalni kapacitet, nego što je to u normalnim situacijama. Današnje baterije, odnosno vijek trajanja baterija mjeri se u ciklusima punjenja, i svaka baterija ima određeni ciklus punjenja na raspolaganju. Ovom metodom noćnog punjenja utječemo na smanjenje tih ciklusa.

S druge strane kod korištenja mobitela mnogi korisnici svoje gadgete prije spajanja na punjač prazne do kraja, dokle ide. U teoriji tako bu se trebao vježbati/održavati originalni vijek trajanja baterije, a i broj punjenja će se smanjiti.

Nažalost netočno. Čak je samo pražnjenje na 0% nepreporučljivo jer se time smanjuje ukupni kapacitet baterije. Jedno puno punjenje baterije, od 0 do 100% više šteti bateriji nego redovita dopunjavanja baterije.

John Bradshaw IT I Tech stručnjak za Time Magazine je izjavio da je najidealnije vrijeme za punjenje baterije kad padne na 35% do 40% kapaciteta. Ovo je optimalan način održavanja kapaciteta baterije.

Stručnjaci za spavanje pak kažu, umjesto da par sati prije spavanja u krevetu gledate u mobitel, isti stavite na punjenje, a vi to vrijeme provedite uz knjigu, razmišljajući ili nešto treće. Kad je vrijeme za spavanje, ištekajte mobitel s punjača i ujutro ste i vi i mobitel, svježi i napunjenih baterija.

Foto by Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.