STRPLJIVOST SE ISPLATI Parovi s 20 godina braka sretniji su od mladih parova

Dobre se stvari događaju onima koji znaju čekati. Ako vaš brak potraje barem desetak godina, možete se opustiti. Unatoč popularnim mitovima, smatrajte da najbolje tek dolazi.

Partneri koji su “preživjeli” 20 godina braka sretniji su i kompatibilniji od novopečenih bračnih parova, pokazalo je istraživanje provedeno u Americi, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Social Networks and the Life Course.

Istraživači sa Sveučilišta u Pensilvaniji i Sveučilišta Brigham Young također su otkrili da parovi koji su već dugo zajedno više uživaju u vremenu koje zajedno provode nego oni koji su još uvijek u fazi medenog mjeseca.

Paul Amato i Spencer James analizirali su po šest kompleta podataka 2.034 ljudi koji su u braku, da bi utvrdili smanjuje li se njihovo zadovoljstvo ili povećava tijkom godina braka.

Prosječna starost žena koje su sudjelovale u studiji je 35 godina, a prosječna starost muškaraca je 37.

 

Znanstvenici su utvrdili da zadovoljstvo brakom postupno opada tijekom prvih 20 godina braka, a onda se nakon toga opet stabilizira. Isti trend opadanja, pa zatim povećavanja primijećen je i kada je riječ o uživanju u zajedničkim aktivnostima.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Iako je razvod tako čest danas, ipak ima brakova koji traju zauvijek, a dugoročna prognoza za takve brakove je optimistična, jer sreća i zadovoljstvo ostaju visoki, a nezadovoljstvo se smanjuje”, kažu istraživači.[/perfectpullquote]

Oni vjeruju da se ovakvi rezultati ogledaju u tome što parovi nakon toliko zajedničkih godina nalaze “dublje razine privrženosti”, što vodi većem zadovoljstvu brakom i uživanju u društvu bračnog partnera.

Tvrdnja da svi bračni partneri godinama počnu sličiti jedan drugome već se dugo provlači kroz popularnu kulturu, kaže Harry Benson, direktor britanske Zaklade za brak.

“To je jako depresivan i pogrešan stereotip koji se često prikazuje u humorističnim serijama, a do sada su i znanstvenici općenito bili suglasni s tim da brakovi dobro počnu, ali se vremenom potpuno raspadnu. Ipak, to je mit”, rekao je Benson za londonski Times.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.